Vrijspraak na boete door trajectcontrole

De politierechtbank in Turnhout heeft een man vrijgesproken die een proces-verbaal had gekregen voor een snelheidscontrole. De man kreeg de boete door de trajectcontrole in Oud-Turnhout. De boete was volgens de rechtbank niet terecht omdat de camera’s nog niet gehomologeerd zijn.

drombouts

Enkele weken geleden oordeelde politierechter Kortleven nog dat de boete door trajectcontrole in Oud-Turnhout, wel degelijk rechtsgeldig was hoewel de camera’s nog niet gehomologeerd zijn. Zijn collega politierechter Koen Willebrords volgde die redenering niet en heeft snelheidsovertreder Jurgen D. uit Turnhout vrijgesproken.

Hij reed volgens de trajectcontrole gemiddeld 96 kilometer per uur waar 50 is toegelaten. Hij betwiste niet dat hij achter het stuur zat, maar wel dat hij de overtreding had begaan, precies omdat de camera’s niet gehomologeerd zijn. Hij beging de overtreding in juni 2010 en het Koninklijk Besluit dat vastlegt hoe de camera’s gehomologeerd moeten worden, verscheen pas in oktober in het Belgisch Staatsblad.

“De rechter heeft inderdaad geoordeeld dat het proces-verbaal niet als bewijs kan gelden omdat er geen homologatie is”, bevestigt Inge Delissen van het parket in Turnhout. “Dat is volledig in tegenspraak met het vonnis van enkele weken geleden en daarom gaan we in beroep.”

De politiezone Turnhout heeft momenteel vijf straten waar trajectcontrole wordt gedaan. Sinds mei vorig jaar zijn er al 6.872 bestuurders geverbaliseerd.

Toon Verheijen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio