Passie voor het boerenhuis

Print
Heist-op-den-Berg - Nog niet zo lang geleden sierden duizenden boerderijen en boerderijtjes het Kempense landschap. Eén voor één werden ze, op een zeldzame uitzondering na, afgebroken of onherkenbaar verbouwd. De zorg voor het behoud van wat nog rest, laat vele streekgenoten duidelijk niet langer onberoerd.
Architect Willy Bens uit Beerzel is, in navolging van zijn schoonvader Dr. Jozef Weyns, al decennialang begeesterd door deze stille getuigen van ons eigen verleden. Vooral de vakkundigheid, waarmee deze typische plattelandsgebouwen werden opgetrokken en onderhouden, blijft voor hem een bron van ver- en bewondering.
Het steeds zeldzamer worden van dergelijke hoeves in onze buurt kan enkel door verantwoorde en vakkundige restauraties een halt worden toegeroepen. Om dat doel te bereiken dient in vele gevallen vooraf naar een passende herbestemming gezocht. Ook de relatie tussen de hoeve en zijn omgeving blijft een belangrijk gegeven.
Geslaagde herbestemming- of restauratieprojecten uit onze streek, zoals de Pandoerenhoeve op Bruggeneinde, de Boerenkathedraal te Grasheide, het Hof 't Serclaes in Beerzel en nog diverse andere... wijzen de geïnteresseerde alvast de weg.
Op zaterdag 9 april om 20u zal architect Willy Bens tijdens een dia-voordracht in het Heemmuseum, Kerkplein 24 (bovenop de berg) in Heist, vanuit zijn passie voor het Kempense boerenhuis, dieper ingaan op de "Herbestemming en restauratie van boerderijen". Aan het eind van de voordracht bestaat de mogelijkheid vragen te stellen. Inkom gratis. Na de voorstelling kan bij een frisdrank, pintje of trappistje eventueel uitgebreid nagepraat worden.

pierre anthonissen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio