Vandewalle tweede in het Baskenland na diskwalificatie Freire

Print

Vandewalle tweede in het Baskenland na diskwalificatie Freire

Oscar Freire (Rabobank) is dan toch niet de winnaar van de vijfde rit in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard werd gediskwalificeerd waardoor de ritzege naar de Italiaan Francesco Gavazzi (Lampre) gaat. De tweede plaats is voor onze landgenoot Kristof Vandewalle (Quick Step).

In het eerste wedstrijduur werd stevig gevlamd. We kregen uiteindelijk drie vluchters: Kevin Seeldraeyers (Quick Step), zijn ploeggenoot Dario Cataldo en bergkoning Michael Albasini.

De koplopers kregen maximaal vijf minuten van een peloton dat hen op 15 kilometer van de streep weer tot de orde riep. Er waren nog enkele late aanvalspogingen, maar een massaspurt kon niet vermeden worden.

De 35-jarige Freire won aanvankelijk de spurt van een uitgedund peloton, maar hij werd later gediskwalificeerd. Gavazzi is zo de ritwinnaar, de Belg Kristof Vandewalle wordt tweede.

De Spanjaard Joaquin Rodriguez (Katusha) behoudt de leiderstrui. Zaterdag staat de slotrit op het programma. In een tijdrit over 24 kilometer zullen onder meer Andreas Klöden en Samuel Sanchez de leider het vuur aan de schenen leggen, de twee volgen op minder dan een seconde.

Het is ook uitkijken naar de tijdrit van Jurgen Van den Broeck, de eerste Belg op de zeventiende plaats. De renner van Omega Pharma-Lotto heeft wel een achterstand van bijna 2 minuten.

Meer sportnieuws