1/3

Westerlo maakt zich op voor bekerfinale

Het bereiken van de bekerfinale zorgt in Westerlo voor een bescheiden fierheid. Een goede repetitie voor bekerwinst op 21 mei, zeg maar. We polsten de sfeer in een drietal Westelse cafés:

strong>1. Café 't Hoeveke

"De meest stresserende match ooit"

In Westerlo kunnen coureurs en voetballers nog door één deur. Wielerclub 'De Zweters' stuurde vooraanstaande leden mee naar Cercle.

"Dit was de meest stresserende match ooit", vat Jos Beirsmans (67) zijn wedervaren in Brugge samen, terwijl hij, na een namiddag vol inspanningen op de koersfiets, bijtankt in café 't Hoeveke, recht tegenover het stadion van KVC Westerlo.

"Bloedstollend", knikt zijn maat Fons Vos (75). De voorzitter van beide jongelui, Jos Carens (78) mag dan wel menen dat die van Westel normalerwijs geen kans maken tegen Standard Luik, zijn discipelen menen dat hij best voorzorgen neemt en de geplande rit naar het Hageland met De Zweters op 22 mei maar beter aflast: Jefke Delen en zijn maats moesten de 21ste eens winnen...dan wordt het heel moeilijk om 's anderendaags op een stichtelijk uur de rit aan te vangen.

Hoezeer zo'n bekerfinale tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de bekentenis van Jos Beirsmans, wiens schoonvader in de jaren zeventig nog voorzitter van VC Westerlo is geweest: "Ik heb mijn ticket van de gewonnen finale uit 2001 nog. Dat heeft een emotionele waarde."

2. Café 't Kuipke
"Hopelijk meer abonnementenverkoop"

Rond 4.30 uur stevende de laatste Westerlosupporter moe maar tevreden café 't Kuipke uit. Commercieel manager Jan Caers is er nog een beetje hees van.

"Van 't roepen", verklaart Caers de rasp die over zijn stembanden lijkt gegaan. "Die laatste tien minuten in Cercle heb ik zeker 25 maal op mijn polshorloge gekeken." Boven de toog van 't Kuipke prijkt nog de beker van 2001. Jan Caers ziet waar de fotograaf naartoe wil: "Ja, maar dat gaat 'den Herman'

(Wijnants nvdr)

nooit doen", lacht hij. In de Kempen doen ze liever gewoon. Poseren met de vorige beker vinden ze in Westerlo al snel er 'los over'.

Maar met een pint in de hand wil de voorzitter wel het veld op. Zijn club zorgt er toch maar weer voor dat de schijnwerpers op de Kempen zijn gericht. "Mocht dat zich nu ook eens vertalen in de verkoop van onze abonnementen", verzucht de president. Of in het aanmelden van een grote sponsor, dat zou mij veel meer plezieren dan eventueel Europees spelen met Westerlo. Want dan moeten we er verplaatsingen naar Kazakstan en dergelijk bijnemen. Daar zit ik heus niet op te wachten, want dat brengt meer kosten mee dan baten."

3. Café 't Contrast
"Als ze de beker winnen, staat Westel op z'n kop"

Geen nachtgebraak in café 't Contrast eergisteren: "Alle supporters zaten op de bus naar Brugge". Maar tijdens de finale trekken ze er alle registers open.

"We hebben woensdagavond van de overwinning van Westerlo niet veel gemerkt", zegt kelner Liliane Vleugels. "Normaal komen er altijd een paar spelers na de match naar hier, maar na de terugreis van de wedstrijd zat alleman natuurlijk in het stadioncafé. Er zijn veertien bussen met supporters naar ginder gereden. Da's toch duizend man. Die hebben we er echter hier niet gezien."

Niet getreurd, Liliane is zelf een grote voetbalfan en haar baas, Bruno Willems, evenzeer. Hun hart klopt voor KVC Westerlo. Tijdens de finale van de Beker van België, op de 21ste mei, kunnen de klanten op een projectiescherm in de café de voetbalwedstrijd bekijken. Buiten plant de zaakvoerder van 't Contrast volop ambiance op het podium. "En als ze dan die beker na tien jaar nog eens opnieuw winnen, dan staat heel Westerlo op zijn kop!", zo weet Liliane nu al zeker.

Marc HELSEN
Meer voetbalnieuws