600.000 euro om asielzoekers af te raden naar België te komen

600.000 euro om asielzoekers af te raden naar België te komen

600.000 euro om asielzoekers af te raden naar België te komen

Print
De regering trekt 600.000 euro uit om economische migranten af te raden om in België asiel te zoeken. Dat deelde staatssecretaris voor het Migratiebeleid Melchior Wathelet (cdH) vrijdagmiddag mee. Tijdens de voorbije maand maart kwam één op de vier asielzoekers uit ex-Joegoslavië, terwijl daarvan bijna niemand wordt erkend als vluchteling. Er komen nu dus meer ontradingscampagnes.

Daarnaast werft de regering 125 personen extra aan voor de diensten die de asielvragen afhandelen. Ze wil zo de asielprocedure versnellen. In 2012 moet een asieldossier in zes maanden afgehandeld zijn en in 2013 moeten de diensten 1.850 beslissingen per maand kunnen nemen. Ook moet dan de achterstand, die recentelijk weer is toegenomen, weggewerkt zijn.

Om meer illegalen te verwijderen uit het land werft de regering ook nog 12 personen aan. Die moeten de gemeenten stimuleren om de bevelen om het land te verlaten sneller aan de illegalen te bezorgen. Ze moeten ook de illegaal aanporren om vrijillig terug te keren. Ook de gedwongen terugkeer wordt versneld. Het aantal politie-escortes dat deze illegalen verwijdert komt van drie op vijf per dag.

En dan komen er nog eens 200 extra opvangplaatsen bij voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers én nog eens 52 in Poelkapelle voor andere asielzoekers.

Meer over de huidige asielcrisis vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws