Ook Moslims voortaan vertegenwoordigd op VRT

Ook Moslims voortaan vertegenwoordigd op VRT

Ook Moslims voortaan vertegenwoordigd op VRT

Print
Op voorstel van minister van Media Ingrid Lieten heeft de Vlaamse regering vrijdagochtend de zendtijd en subsidies voor uitzendingen door derden op de VRT goedgekeurd. Voor het eerst krijgt ook de vzw Moslim Televisie en Radio Omroep, die sinds 1 januari erkend is, enkele uren zendtijd op radio en tv toegewezen.

Zes verenigingen kregen een erkenning voor het verzorgen van radio- en televisieprogramma's op de openbare omroep: de vzw Katholieke Televisie en Radio-omroep, de vzw het Vrije Woord, de vzw Pro-Erts, de vzw Israëlitisch Godsdienstige Uitzendingen, de Orthodoxe Kerk in België en tot slot de vzw Moslim Televisie en Radio Omroep.

Voor 2011 werd een subsidiebedrag van 1.457.000 euro goedgekeurd, te verdelen onder de zes verenigingen voor een totaal van 50 uitzenduren televisie en 64 uren radio. Bij het verdelen van de zendtijd werd rekening gehouden met de representativiteit van de stromingen in Vlaanderen.

Verdeling zendtijd

Per uur zendtijd op televisie wordt een bedrag van 28.176 euro toegekend, voor radio is dat 751,50 euro. In 2011 krijgen zowel de Katholieke Televisie en Radio-omroep als het Vrije Woord 21 uur zendtijd op televisie.

Daarna volgt de Moslim Televisie en Radio Omroep met 4 uur, Pro-Erts met 2 uur, en de Israëlitisch Godsdienstige Uitzendingen en de Orthodoxe Kerk met beiden 1 uur. Op het vlak van subsidies betekent dit 591.696 euro voor zowel de katholieken als het Vrije Woord, 112.704 euro voor de moslims, 56.352 euro voor Pro-Erts en 28.176 euro voor de Israëlische gemeenschap en de Orthodoxe Kerk.

Ook bij de radio zijn de katholieken het meest vertegenwoordigd met 22 uur zendtijd, op de voet gevolgd door de Humanistische Vrijzinnige Radio-omroep met 21 uur. Voor subsidies betekent dat respectievelijk 16.533 en 15.781 euro.

De Moslim Televisie en Radio-omroep kreeg 7 uur toegewezen, goed voor een bedrag van 5.260,50 euro. Pro-Erts volgt met zes uur zendtijd en een subsidie van 4.509 euro terwijl de Israëlitisch Godsdienstige Uitzendingen en de Orthodoxe Kerk elk drie uur en 2.254,50 euro toegewezen krijgen. Het rijtje wordt afgesloten door de Gezinsbond met twee uur zendtijd en 1.503 euro subsidie.

De erkenning loopt voor een periode van vijf jaar en is ingegaan op 1 januari 2011.

Beeld:

.

Nu in het nieuws