Gentse hof van assisen veroordeelt Van Herreweghe tot 15 jaar cel voor moord

Het Gentse assisenhof heeft de 31-jarige Jo Van Herreweghe vrijdag veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor het mededaderschap aan de moord op de 31-jarige Mario Van Der Biest in 2009 in Herzele. Het hof en de jury hadden anderhalf uur nodig om tot de uitspraak te komen.

ibroeksteeg

De verdediging had aangevoerd dat de medewerking van Van Herreweghe niet noodzakelijk voor de moord was, maar de jury veroordeelde hem voor mededaderschap. Het openbaar ministerie had 25 jaar cel gevorderd. De verdediging vond 10 jaar cel een rechtvaardige straf wegens verschillende verzachtende omstandigheden.

De feiten speelden zich af op 8 juli 2009 in de Stilleveldstraat in Woubrechtegem, een deelgemeente van Herzele. Van Der Biest zat in zijn bestelwagen, toen hij door zijn oom Frans Goessens werd klemgereden. Goessens vuurde de dodelijke schoten af met een long rifle, terwijl Van Herreweghe één schot loste met een jachtwapen. Die hagellading kwam in het been van het slachtoffer terecht. Goessens schoot zich kort daarna een kogel door het hoofd.

Van Herreweghe werd dezelfde avond nog opgepakt in zijn woning in Sint-Lievens-Houtem. Hij verklaarde dat hij de feiten pleegde uit vriendschap en zei dat hij 500 euro zou krijgen. Goessens wilde wraak nemen, omdat Van Der Biest zijn ouderlijke huis had gekocht na het overlijden van zijn grootmoeder.

MEER OVER Gent