Tepco hield cruciale gegevens achter

Tepco hield cruciale gegevens achter

Tepco hield cruciale gegevens achter

Print
Tokyo Electric Power Co (TEPCO), de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft nagelaten cruciale informatie te geven over de toestand van de centrale in een vroeg stadium van de crisis. Dat meldt het persagentschap Jiji vrijdag.

De kerncentrale van Fukushima werd zwaar getroffen door de aardbeving en daaropvolgende tsunami van 11 maart. De stroomtoevoer werd onderbroken en de koelfuncties vielen uit, wat leidde tot oververhitting, explosies en lekken.

Tepco gaf vrijdag voor het eerst informatie over het waterniveau in de reactoren van de centrale om half acht 's avonds (half twaalf 's middags Belgsche tijd) op 11 maart. Dat is ongeveer vijf uur na de aardbeving.

Waterniveau

Eerder was enkel informatie vrijgegeven over de situatie vanaf acht uur 's avonds op 13 maart. Uit de gegevens van half tien op 11 maart blijkt dat het waterniveau in reactor 1 nog slechts 45 centimeter boven de top van de brandstofstaven uitstak. Als die brandstofstaven blootgesteld worden aan de lucht, kunnen ze oververhitten en een smelting veroorzaken.

Daarna klom het niveau van het water opnieuw om in de ochtend van 12 maart plots fel te zakken, waardoor de staven blootgesteld werden aan de lucht.

Tepco heeft die informatie naar eigen zeggen niet vrijgegeven omdat er belangrijke gegevens ontbraken. Het bedrijf wilde de gegevens niet achterhouden, luidt het.

Beeld:Photonews

.

Nu in het nieuws