Peeters gaat na of bonussen Dexia en KBC niet buitensporig zijn

Peeters gaat na of bonussen Dexia en KBC niet buitensporig zijn

Peeters gaat na of bonussen Dexia en KBC niet buitensporig zijn

Print
Vlaams minister-president Kris Peeters wil dat KBC en Dexia snel 'tekst en uitleg' geven bij de bonussen die ze uitkeren aan hun toplui. Peeters wil op die manier nagaan of de bonussen die de banken hebben uitgekeerd niet 'buitensporig' zijn.

Het Vlaams Parlement keurde op 23 maart een resolutie omtrent de bonussen goed. Daarin werd aan de Vlaamse regering gevraagd om er via de regeringsverantwoordelijken over te waken dat de topmanagers van bepaalde banken geen "buitensporige bonussen" zouden ontvangt "zolang de overheidssteun niet volledig is terugbetaald door de betrokken bedrijven".

De voorbije dagen maakten zowel Dexia als KBC de bonussen van hun topmanagers bekend. Zo mocht Dexia-topman Pierre Mariani rekenen op een bonus van 600.000 euro en is er voor KBC-topman Jan Vanhevel sprake van een bonus van bijna 500.000 euro.

Uitleg

Minister-president Peeters wil nu graag zo snel mogelijk 'tekst en uitleg' van beide banken over die bonussen. 'Die uitleg zullen we dan toetsen aan de resolutie', aldus Peeters. Peeters wil onder meer nagaan om welke bedragen het precies gaat en wanneer de bonussen zullen worden uitgekeerd. Nadien zal dan de balans worden opgemaakt of de bonussen al dan niet "buitensporig" genoemd kunnen worden.

"De vraag is natuurlijk, wanneer is iets buitensporig?", aldus Peeters. Mochten de bedragen bestempeld worden als buitensporig, dan zal de Vlaamse regering volgens Peeters 'de nodige stappen zetten'. Wat die stappen zouden kunnen zijn, is niet duidelijk.

Lees ook: Topman KBC ontvangt 1,2 miljoen euro

.

Nu in het nieuws