Grote zonneparken krijgen cadeau van 5,5 miljoen euro

Grote zonneparken krijgen cadeau van 5,5 miljoen euro

Grote zonneparken krijgen cadeau van 5,5 miljoen euro

Print
Bedrijven die grote hoeveelheden stroom opwekken via zonnepanelen of windmolens betalen sinds februari geen vergoeding meer voor dat gebruik van het stroomnet. Een cadeau van het Vlaams Gewest waardoor Eandis 5,5 miljoen euro aan inkomsten misloopt.

Begin 2009 voerde de federale overheid injectietarieven in voor alle grote producenten van hernieuwbare energie. "Die 1.280 grote producenten van groene energie zorgen voor grote schommelingen op ons stroomnet, wat extra investeringen met zich brengt. De bedoeling was om ze via die injectievergoedingen te laten bijdragen in die kosten. Anders draait de kleine stroomgebruiker daarvoor op", legt Simon Van Wymeersch van distributienetbeheerder Eandis uit.

Een Vlaams decreet van 23 december 2010 maakt echter komaf met die federale wet. Volgens de indieners van het decreet "doorkruisen die injectietarieven het Vlaamse subsidiebeleid". De CREG, die de energietarieven moet goedkeuren, is het daar niet mee eens en stapt naar het Grondwettelijk Hof.

Intussen is Eandis tegen het advies van de CREG in gestopt met factureren. "Niemand kan ons zeggen hoe het nu eigenlijk zit. Wij vragen dringend om duidelijkheid, want het aantal grote zonnepaneelparken blijft intussen toenemen."

 

Pieter Leuridan

.

Nu in het nieuws