Boekenprijs Gouden Uil wordt Gouden Boekenuil

In 2012 neemt De Gouden Boekenuil de traditie van De Gouden Uil opnieuw op. De belangrijkste literaire prijs in Vlaanderen werd in 2010 voor het laatst uitgereikt en krijgt nu een nieuwe naam en een nieuw kleedje. De Gouden Uil Literatuurprijs verdwijnt, maar de Boekenleeuw en de Boekenpauw krijgen een opwaardering als jeugdliteratuurprijzen.

ibroeksteeg

"Met De Gouden Boekenuil krijgt de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen een tweede adem", luidt het bij de nieuwe organisator Boek.be. Nederlandstalige literaire werken die in 2011 verschijnen, zowel van Vlaamse als van Nederlandse auteurs, kunnen meedingen naar de titel. De winnaar wordt op 5 mei 2012 bekendgemaakt in Gent. Het prijzengeld bedraagt 25.000 euro.

De vakjury, voorgezeten door Phara de Aguirre (foto), bepaalt wie de prijs in de wacht sleept. Vier literaire recensenten uit Vlaanderen en Nederland en één academicus stellen een longlist van 20 titels samen en bepalen half februari welke vijf werken de shortlist halen. Daaruit wordt de winnaar gekozen, maar alle genomineerden ontvangen 1.000 euro. De Prijs van de Lezer is voorts 2.500 euro waard.

De Gouden Boekenuil is een initiatief van Boek.be en komt tot stand met de steun van Fintro (BNP Paribas groep). De mediapartners zijn Humo, Canvas, Radio 1, Cobra.be en De Standaard. Ook de stad Gent ondersteunt het initiatief.

De Boekenleeuw en de Boekenpauw - prijzen voor de beste auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken - zullen voortaan ook vertaald en Nederlands werk en illustratoren bekronen. Het prijzengeld wordt opgetrokken.

Beeld: Photonews

MEER OVER Phara de Aguirre

Nu in het nieuws