Enige Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck dit jaar geëerd in thuisstad

Enige Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck dit jaar geëerd in thuisstad

Enige Belgische Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck dit jaar geëerd in thuisstad

Print
De honderdste verjaardag van de Nobelprijs Literatuur voor Maurice Maeterlinck en zijn 150ste geboorteverjaardag worden in 2011 en 2012 in Gent herdacht met allerlei activiteiten in een "Maeterlinckjaar". Maeterlinck was de enige Belg die ooit onderscheiden werd met de hoogste literaire prijs.

"Hoewel hij in het Frans schreef, zag Maeterlinck zichzelf als een Vlaming en een Gentenaar", aldus cultuurschepen Lieven Decaluwe (Pro Gent). "Maeterlinck krijgt bij ons nauwelijks aandacht, maar in de francofone en Angelsaksische wereld, Rusland, Centraal-Europa en Japan is hij een gevierd grootmeester."

Materlinck kreeg op 9 november 1011 de Nobelprijs Literatuur, maar het herdenkingsjaar loopt door in 2012 omdat het op 29 augustus van dat jaar de 150ste geboorteverjaardag is van de auteur.

Programma

In het programma zitten twee tentoonstellingen, één gewijd aan de artistieke relatie tussen Maeterlinck en George Minne in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) en een tweede in de Kunsthal Sint-Pietersabdij over Maeterlincks meest succesrijke toneelwerk, "L'Oiseau Bleu".

Verder komt muziek en theater aan bod met concerten in het Muziekcentrum De Bijloke, in het Conservatorium en in het kader van het Festival van Vlaanderen. De Vlaamse Opera componeert de nieuwe kameropera "L'Intruse". Daarnaast worden jongerenprojecten ontwikkeld, Maeterlinckwandelingen, publicaties en is er een toeristisch aanbod.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws