Moslims positief over geplande supermoskee, maar...

Het plan om een grote moskee in te richten op Luchtbal was het gespreksonderwerp van de dag in de moslimgemeenschap. De meesten reageren positief. Toch is er een maar.

jrosquin

Enkele jaren geleden lanceerde Elhasan Radi, Antwerps lid van de moslimexecutieve, al het idee om tot enkele grote moskeeën te komen in Antwerpen, waar moslims hun religie zouden kunnen belijden in een comfortabele omgeving. Dit zou een oplossing zijn voor de huidige, kleine gebedshuizen. “De grote moskee moet ook een architecturale parel zijn. Het staat dan symbool voor de culturele rijkdom van Antwerpen. Bovendien hoort het meer te zijn dan een gebedsplaats. De moskee moet een ontmoetingsruimte zijn.”

Alleen heeft Radi een bezwaar tegen de locatie aan de Noorderlaan. “Te ver van de wijken waar veel moslims wonen. De locatie is goed voor de moslims op Luchtbal, maar ik geloof niet dat geloofsgenoten in Borgerhout of Antwerpen-Noord naar de Noorderlaan gaan komen. De moskee mag niet geïsoleerd staan, maar moet deel uitmaken van de samenleving.”


Politici verdeeld

Ook politici reageren verdeeld op het plan van een supermoskee op de Luchtbal. Vooral de geplande ligging stuit op kritiek.

Youssef Slassi (sp.a): “De grote moskee op Luchtbal is een goed plan. Ik ontving veel positieve reacties, vooral van de jonge moslims. De moslimgemeenschap neemt zijn verantwoordelijkheid op rond de financiering van de moskee.”

Meyrem Almaci (Groen!): “Synagogen en kerken liggen in de stad, waarom kan dit dan niet voor de moskee. Het is niet de meest aantrekkelijke plek. Bovendien was er geen overleg met de moslims.”

Ergun Top (CD&V): “De moslimgemeenschap is niet betrokken. De grote moskee komt beter in de wijken waar veel moslims wonen.”

Filip Dewinter (Vlaams Belang): “We moeten de islamzuil afbouwen, niet de islamisering ondersteunen. Het stadsbestuur capituleert voor de islam. We overwegen de organisatie van een stedelijk referendum over de moskee.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio