Baby's op hun rug doen slapen veroorzaakt plat hoofdje

Baby's op hun rug doen slapen veroorzaakt plat hoofdje

Baby's op hun rug doen slapen veroorzaakt plat hoofdje

Print
Ouders wordt vaak geadviseerd hun baby op de rug te slapen te leggen om het risico op wiegendood te verkleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat baby's daar een plat hoofdje aan overhouden.

Het aantal gevallen van plagiocephalie, ofwel een plat hoofd, is significant gestegen sinds de maatregel tegen wiegendood de ronde doet. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers, die de gegevens van tienduizend borelingen in de staat Texas tussen 1999 en 2007 bestudeerd hebben. Britse onderzoekers zeggen eenzelfde ontwikkeling op te merken.

De hoofdjes van jonge baby's zijn nog zacht, wat betekent dat ze door druk van buitenaf van vorm kunnen veranderen. Onderzoekers zeggen dat harde matrassen, autostoeltjes en kinderwagens druk op de achterkant van de schedel van de baby leggen en zodoende een plat achterhoofd kunnen veroorzaken.

Een plat achterhoofdje is niet schadelijk voor de baby, maar het veroorzaakt veel angst en stress bij ouders die het fenomeen bij hun boreling opmerken. Ervaring leert echter dat het hoofdje zichzelf na enkele maanden vanzelf weer rondt. Uiteraard moet wel gecheckt worden dat het 'slechts' om een plat hoofdje gaat en er niet iets ernstiger aan de hand is, wat wel schadelijk is voor het groeiende kindje.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws