Sportvissen helpt kinderen met gedragsproblemen

Sportvissen helpt kinderen met gedragsproblemen

Sportvissen helpt kinderen met gedragsproblemen

Print
Kinderen met een gedragsstoornis kunnen relatief gemakkelijk en goedkoop geholpen worden door te gaan sportvissen.

In Engeland wordt de zogenaamde 'vistherapie' al op tientallen plaatsen toegepast. "Vissen is rustgevend, de jongeren komen in aanraking met de natuur. Bovendien heb je tijdens het hengelen veel tijd voor diepere gesprekken, iets wat bij andere activiteiten, zoals voetbal, lastiger is", legt Sake Boele, van de Nederlandse vereniging Fish4Future, en voorvechter van het project uit. "Ook kun je bij het vissen niet falen. Als een vis niet hapt, dan is het de schuld van de vis. Als hij wel toehapt, dan heeft de visser het goed gedaan", zegt Boele.

Het blijkt dat de deelnemers socialer worden van het vissen. "Iemand die eigenlijk niet stil kan zitten, wordt rustig en kan zich opeens lang concentreren. Dat komt mede door de natuur en de focus op het vangen van een vis", zegt Boele.

Voor de kosten hoeft men het niet te laten, want de benodigdheden zijn goedkoop en relatief simpel te verkrijgen: een visakte en visgerei.

Toch zijn er ook kritische geluiden te horen. "Wij verwachten niet dat het voor adhd en PDD-NOS een echt genezende werking heeft", klinkt het bij een stichting die zich richt op sensibilisering rond adhd. "Het is natuurlijk prima als bepaalde jongeren hierdoor tot rust komen, maar echt genezen is niet aan de orde", klinkt het bij de stichting.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws