1/2

Luchthaven Charleroi opnieuw open na noodlanding F-16

De luchthaven van Charleroi is opnieuw open. "De inspectiedienst van de luchthaven heeft de landingsbaan onderzocht en we hebben groen licht gekregen om de vluchten rond 14.15 uur te hernemen", aldus woordvoerder David Gering. Om de reizigers niet verder in de problemen te brengen, werd beslist de luchthaven twee uur langer open te houden.

Rond 10.30 uur moest een Nederlandse F-16 een buiklanding maken op de luchthaven van Charleroi wegens problemen met het landingsgestel.

De piloot bleef ongedeerd, maar over een afstand van 300 meter kwamen brokstukken van het toestel terecht op de landingsbaan. Het leidde tot de onmiddellijke sluiting van de luchthaven.

"Dertien vluchten werden geannuleerd en 13 aankomende vluchten werden omgeleid. Elf vluchten zijn doorverwezen naar de luchthaven van Luik, en twee naar Zaventem", zegt de woordvoerder.

Langer open

Tegen 14.15 uur mocht er weer gevlogen worden. Maar om de reizigers niet verder in de problemen te brengen, heeft André Antoine, de Waalse minister die belast is het met luchthavenbeleid, beslist de luchthaven van Charleroi vrijdagavond uitzonderlijk twee uur langer open te houden.

In de loop van vrijdag worden er bijna 16.000 reizigers verwacht op de luchthaven.

Brandstof

Een van de voornaamste problemen met de noodlanding was dat er brandstof van de F-16 op de baan gelekt is. Deze is erg giftig en er moeten dus extra maatregelen genomen worden om het goedje op te ruimen.

De brandweer van Charleroi, die als versterking ter plaatse werden geroepen, deelde daarom maskers uit aan het personeel dat instaat voor het opruimen ervan.

Meer info: www.charleroi-airport.com

Nu in het nieuws