Patiënt mist steeds meer doktersafspraken

Volgens driekwart van de artsen zit het aantal gemiste afspraken van patiënten in een stijgende lijn. Dat blijkt uit een studie van de Federatie voor Vrije en Intellectuele Beroepen (FVIB) waarover de kranten van de groep Sud Press vrijdag berichten. Volgens 4 procent van de dokters ligt het aantal onaangekondigde afwezigheden zelfs hoger dan tien per week.

Bij 28 procent worden dan weer tussen de 5 en 10 wekelijkse afwezigheden geregistreerd. In totaal beschouwt 15 procent het fenomeen als omvangrijk. Volgens de studie zijn de redenen die de patiënten aanhalen voor hun afwezigheid: vergetelheid (57 procent), gezondheidsredenen (15 procent), onverwachte familiale verplichtingen (5 procent) en financiële redenen (2 procent).

Vergoeding

Om het fenomeen tegen te gaan plaatst 36 procent van de artsen boodschappen omtrent het onderwerp in de wachtkamer. Daarnaast herinnert 21 procent nog eens telefonisch aan de afspraak. Bijna de helft eist een vergoeding voor de gemiste consultatie. Volgens een ULB-studie lopen de kosten van de afwezigheid op tot 109 euro.

Photonews

Nu in het nieuws