Alcoholslot komt er pas in het najaar

Het zal nog minstens tot na de zomer duren voor de eerste auto in ons land is uitgerust met een alcoholslot. De logge administratie wordt als een van de grootste redenen voor de vertraging aangehaald.

Twee jaar nadat het parlement het alcoholslot heeft goedgekeurd en vier maanden na publicatie in het Staatsblad, heeft de FOD Economie nog altijd geen constructeur aangeduid die het toestel mag leveren.

Er heeft zelfs nog geen enkel bedrijf een dossier ingediend, zo klinkt het. "Drie firma's komen in aanmerking. Zij moeten eerst wel nog tests laten uitvoeren in een onafhankelijk labo. Als dat gebeurd is, duurt het nog een maand of drie voor het project echt van start kan gaan", zegt woordvoerder Tim Ampe.

Vonnis politierechter

Een politierechter in Verviers heeft twee maanden geleden nochtans al een chauffeur voorgesteld om een alcoholslot in zijn auto te laten installeren. Philippe Wera (38) uit Sprimont veroorzaakte vorig jaar in dronken toestand een ongeval.

De bestuurder kon kiezen tussen een rijverbod van 353 dagen en een boete van 1.100 euro, of een alcoholslot. Hij koos voor het laatste. "Mijn cliënt heeft zijn rijbewijs nodig voor zijn beroep", zegt zijn advocaat, Georges Dumoulin. Maar intussen rijdt Wera dus nog altijd zonder alcoholslot rond. En dat zal nog wel even zo blijven.

Homologatie

"Het slot kan in België inderdaad nog niet worden geplaatst omdat het eerst gehomologeerd moet worden door de FOD Economie", zegt Werner De Dobbeleer van het BIVV. Daarna moet de federale overheidsdienst Mobiliteit organismen aanduiden die het programma (medisch en psychologisch) opvolgen en die zullen moeten verifiëren of de veroordeelde het vonnis wel strikt naleeft.

Thierry GOEMAN

Nu in het nieuws