Jan Decleir neemt eredoctoraat in ontvangst aan UA

"Zie ons hier nu staan, verkleed als geleerden. Zij zijn het tenminste." Met een kwinkslag in zijn dankwoord nam acteur Jan Decleir donderdag aan de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat voor algemene verdiensten in ontvangst. Rector Alain Verschoren noemde Decleir bij de uitreiking "de bekendste en beste Vlaamse acteur aller tijden".

jrosquin

"Jan Decleir is gewoon Jan Decleir", zei Verschoren nog. "Hij staat al meer dan 40 jaar aan de top." De rector wees er ook op dat de acteur, geboren in Niel, een Vlaming is en "we het niet altijd in het buitenland moeten zoeken als we hier topmensen hebben". Hij wees voorts op de rijke carrière van Decleir, maar ook op het engagement van de acteur, zijn werk als beeldend kunstenaar en als lesgever.

Geen grap of vergissing

Decleir begon zijn dankwoord met te stellen dat velen net als hij wellicht hadden gedacht dat dit eredoctoraat voor hem een grap of een vergissing was. Hij verwees naar zijn "al te zotte edoch prachtige kostuum", maar bedankte ook nadrukkelijk voor de erkenning. "Wie had dat ooit gedacht", vroeg hij zich af.

De Universiteit Antwerpen reikte eveneens een eredoctoraat voor algemene verdiensten uit aan de Zwitserse professor Werner Oechslin, een pionier in de architectuurtheorie. De andere eredoctoraten gaan naar geschiedkundige Dipesh Chakrabarty (University of Chicago), de Deense dierenarts en embyologie-onderzoeker Poul Hyttel, de Nederlandse rechtenexpert Geert Corstens en economieprofessor Bina Agarwal uit India.

MEER OVER Jan Decleir

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio