N-VA fluit Vic Van Aelst terug over afschaffen Franse les

"Het Frans mag nog wél onderwezen worden in Vlaamse scholen. Meertaligheid is een belangrijke troef. Die discussie is dus niet aan de orde", luidt het in een persbericht van N-VA.

wverhaert

Vic Van Aelst, strafpleiter en kersverse N-VA-aanwinst, lanceerde woensdag in een krant het voorstel om Franse lessen in het Vlaamse onderwijs af te schaffen en ze te vervangen door Engels als tweede onderwijstaal. "De Vlamingen moeten ophouden met de Franse lessen op school, de Vlamingen moeten ophouden met de zweep te weven die hen al 180 jaar slaat", aldus Van Aelst.

"Voor de meeste Vlamingen is het Engels de laatste decennia inderdaad de facto de tweede taal geworden. Dat is een simpele vaststelling", benadrukt partijwoordvoerder Jeroen Overmeer nu. "Maar dat betekent voor de N-VA niet dat het Frans niet meer onderwezen mag worden."

"Of het Engels dan wel het Frans de tweede onderwijstaal moet zijn, daarover kun je discussiëren en heeft iedereen het volste recht op zijn overtuiging." De N-VA wijst er ook op dat "in een groot deel van de scholen van het Franstalig onderwijs het Engels al veel langer de tweede taal is en niet het Nederlands".

Vastgoed

Jobs in de regio