Hard werken is gewoon slecht voor het hart

Wie hard werkt verhoogt zijn kansen op een hartaanval. Bij een werkdag van 11 uur of langer stijgt het risico met bijna 70 procent vergeleken met een normale 9 tot 5 shift.

ghouben

Dat blijkt uit een Brits volgonderzoek bij 7.000 ambtenaren sinds 1985. De stress van het werken "verandert het lichaam", aldus de studie van het University College Londen. Als het werkvolume bij ambtenaren al voor zo'n groot verschil zorgt, zullen de resultaten bij werknemers in de private sector en zeker bij zelfstandigen wellicht nog meer uitgesproken zijn.

Volgens de leider van het onderzoek, professor Mika Kivimäki, moet het registreren van de werkuren en het werkvolume een standaardpraktijk worden bij medisch onderzoek. "Het zo eenvoudig en nuttig. Deze nieuwe gegevens kunnen de beslissingen van geneesheren beïnvloeden wat betreft de medicatie voor hartziekten. Het is ook een wake-up call voor urenkloppers, zeker wanneer er al andere risicofactoren zijn".

Gedurende de 11-jaar durende onderzoeksperiode werden 192 hartinfarcten vastgesteld. Wie 11 uur of meer in de weer was, had 67 procent meer kans op een hartinfarct. Wanneer naast de gekende risicofactoren zoals bloeddruk en rookgedrag ook de werkuren in overweging werden genomen, werden de voorspellingen veel accurater.

"Van werken ga je niet dood"

"Deze resultaten doen je twee keer nadenken over een aloud adagio als 'van werken ga je niet dood'. Wel dus. Het corrigeren van levensstijlen die nadelig zijn voor de gezondheid is een essentiële taak van ons. En deze studie toont aan dat het niet enkel om dieet en beweging draait", zegt professor Stephen Holgate van de Medical Research Council.

Er is nu vervolgonderzoek nodig om na te gaan of mensen die hun werkvolume verlagen daar ook de voordelen van ondervinden wat betreft de conditie van hun hart. Het vermoeden bestaat immers dat er ook andere, onderliggende factoren meespelen bij de langwerkende proefkonijnen. Zoals angst, depressie, niet gedetecteerde hoge bloeddruk en de mate van gedrevenheid en de agressie in het karakter.

(Beeld Photonews: Een donorhart)