Jagers maken tien kubieke meter zwerfvuil buit in jachtgebied

Meer dan tien kubieke meter zwerfvuil verzamelden de leden van wildbeheer Scaldiana in hun jachtgebied Moerzeke- Kastel, de helft minder dan de vorige jaren. Een bewijs dat de acties nog steeds nut hebben.

hdelsaerdt

Toch blijft de buit indrukwekkend. “We vonden een fiets, een frietketel, een luster, autobanden, tonnen, prikkeldraad, en veel plastic”, somt Walter Vermeir, secretaris van Scaldiana op. “Voor het eerst hebben we niet alleen de bermen gekuist, maar het zwerfvuil ook uit de grachten gehaald, nu de bermen gemaaid zijn.

Vooral in grachten langs bewegwijzerde fietsroutes vonden we drankblikjes en -doosjes. Deze jaarlijkse zwerfvuilactie blijft zinvol. We zijn blij dat de bevolking steeds meer gehoor geeft aan onze oproep om dit natuurgebied proper te houden.”

Vermeir wijst er op dat Scaldiana meer is dan een vereniging die alleen bezig is met jagen tijdens het jachtseizoen. “We verrichten heel wat milieubevorderende activiteiten. Zo leggen we steeds meer akkers aan waarop zaadachtige planten worden ingezaaid in plaats van maïsvelden. Het resultaat laat zich voelen. De voorbije winter hebben duizenden vinkachtige vogels in ons jachtgebied overwinterd. Ook de imkers profiteren van die akkers.”

Vossen

Het was volgens Vermeir een normaal jachtseizoen, zonder uitschieters. “Wel stellen we vast dat het reeenbestand nog elk jaar stijgt. In ons jachtgebied van 2.750 hectare, dat zich uitstrekt tot over de Schelde in Vlassenbroek, telden wij dit jaar minstens 70 reeën, waarvan 50 in Moerzeke en Kastel. ” De vossenpopulatie bezorgt Vermeir en zijn jachtgenoten dan weer kopzorgen. “In ons jachtgebied hadden we een afschot van 38 vossen, tegenover 32 vorig jaar. Die stijging van het aantal vossen verontrust ons.

Er moet meer kunnen gejaagd worden op vossen. We stellen ons vragen over de volksgezondheid als het vossenbestand in de toekomst blijft groeien.”

WO

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio