5 maal de Ronde zien

Print
Wie geen minuut van de Ronde wil missen, moet in zijn woonkamer blijven kamperen en zijn tv-toestel aanzetten. Voor de beleving moet je op het parcours zijn. Maar niet zoals God: overal en op alle plaatsen tegelijk. Een keuze dringt zich op. Een suggestie.

1. Brugge

De start in de koekjesdozenstad heeft iets heel bijzonders. Er is het historische kader en er hangt een spanning die langzaamaan steeds meer te snijden is. Moet je ooit meegemaakt hebben. Die lange tocht van de renners van het Zand en de Markt brengt zelfs de coureurs in vervoering.

2. Wannegem

Hou er rekening mee dat je Brugge niet een, twee, drie achter je hebt liggen. Calculeer dus wat tijd in om je naar een volgende punt te begeven. De 1.800 meter lange kasseistrook in het dorp van Wannegem of de 200 meter in Lede zijn een mooie mogelijkheid. Ze liggen in een schitterend decor, niet al te ver verwijderd van het hart van de Ronde.

3. Rekelberg

Het peloton spoedt zich na Wannegem-Lede via Oudenaarde naar Zottegem. Dat geeft je de gelegenheid je naar de Rekelberg in Michelbeke te begeven, de haven van Herman en Alexander De Croo. Een nieuwe klim van 800 meter die dit jaar de Berendries moet doen vergeten. Altijd leuk, een eerste kennismaking.

4. Koppenberg

Als je ook een mythische plaats wil ontdekken, kies dit jaar voor de Koppenberg. Van Brakel begeeft de Ronde zich richting Ronse en Kluisbergen. Ruim de tijd om je in het kleine Melden, een deelgemeente van de stad Oudenaarde, naar de heuvel te begeven die Sven Nys tijdens de jaarlijkse manches van de GvA-trofee tot zijn persoonlijke eigendom heeft gemaakt. Ook voorbij de Koppenberg kan het leuk toeven zijn. Na de klim stranden de renners op de N60, waar een bevoorradingszone voorzien is. Het is eens iets anders.

5. Op café

Na de Koppenberg volgen de hellingen elkaar in sneltempo op. Wie niet van plan is zijn wagen of zijn hart in de prak te rijden of huivert voor snelheidsovertredingen - de politie kondigt verzwaarde controles aan - zoekt best een plekje op om de resterende 75 km van de wedstrijd op televisie te bekijken. Grote schermen genoeg in de Vlaamse Ardennen. In het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde, bijvoorbeeld. Je kan er een bezoek aan het belevingsmuseum aan koppelen. Ook een mogelijkheid is het schilderachtige Zwalm, dit jaar het Dorp van de Ronde.

LLN

Meer sportnieuws