16 toiletten voor 3.000 migranten

Print

16 toiletten voor 3.000 migranten

Vandaag delen op het Italiaanse eiland Lampedusa 3.000 migranten zestien chemische toiletten. Er zijn slechts twee waterciternes aanwezig. De overheid stelt anderhalve liter water per migrant ter beschikking. "Deze omstandigheden zijn ver beneden de humanitaire standaarden die twintig liter water per dag per persoon voorzien en één latrine per twintig personen", stelt Artsen Zonder Grenzen.

Door de slechte hygiënische omstandigheden kunnen infectieziektes zich makkelijk ontwikkelen.

“Je kan je maar moeilijk voorstellen dat we in Italië zijn, een lid van de G8! De omstandigheden op Lampedusa zijn slechter dan die in de vluchtelingenkampen elders in de wereld waar Artsen Zonder Grenzen werkt”, zegt Kostas Moschochoritis, directeur van Artsen Zonder Grenzen in Italië.

Na de volkopstanden en de gewelddadige confrontaties in Noord-Afrika zijn al meer dan 18.000 migranten aangekomen op Lampedusa. Sinds 14 februari biedt Artsen Zonder Grenzen er in samenwerking met de lokale autoriteiten medische hulp aan migranten en asielzoekers.

Druppel op hete plaat

De Italiaanse regering brengt momenteel migranten van Lampedusa over naar identificatiecentra en dententiecentra naar het zuiden van Italië en Sicilië.

In de komende dagen zal Artsen Zonder Grenzen voor een tweede keer meer dan 2.500 hygiënekits met dekens, zeep en handdoeken uitdelen. "Maar zonder reële en concrete sanitaire voorzieningen blijven deze interventies een druppel op een hete plaat."

MEEST RECENT