Katoen Natie neemt stouwer ABES over

Print

Katoen Natie neemt stouwer ABES over

Katoen Natie (KTN) heeft voor een niet nader genoemd bedrag de familiale stouwerij ABES volledig overgenomen. Daarmee verwerft KTN niet alleen de concessie aan heel de zuidkant van het Antwerpse vijfde Havendok, maar wordt het wellicht ook de grootste stukgoedbehandelaar in de haven van Antwerpen.

KTN-baas Fernand Huts kan nog maar eens een belangrijke acquisitie melden. Bij ABES kocht hij de familie Van Overloop als hoofdaandeelhouder en de familie Hollanders uit. Algemeen directeur Ivan Hollanders blijft wel op post. De naam en het logo van het bedrijf worden de eerste jaren ook behouden.

Met ABES verwerft Huts in één klap heel de zuidkant van het 5de Havendok, goed voor 1.700 meter kade, 193 ha in concessie (waarvan 5,5 ha overdekt), 7 mobiele kranen en gemiddeld zowat 200 personeelsleden (inclusief de havenarbeiders). Vorig jaar draaide ABES een omzet van 26 miljoen euro.

Essentieel voor Huts is dat Katoen Natie aan de overkant van de straat zeer grote terreinen heeft waar het logistiek doet voor de petrochemie en nu aansluiting krijgt op de waterkant. KTN wil dan ook met het Havenbedrijf gesprekken aanvatten om de tussenliggende straat te verwerven.

ABES – dat heel wat lijndiensten behandelt op het Midden-Oosten (o.a. Libië..) - behandelde vorig jaar zowat 3 miljoen ton, vooral stukgoed (60% ijzer en staal) en een beetje droge bulk (cement). Vermits KTN elders in de haven ook al stukgoedactiviteiten heeft, denkt het met ABES erbij meteen de grootste stukgoedbehandelaar te worden in de haven die vorig jaar 11 miljoen ton stukgoed behandelde.

Hoeveel KTN neertelde blijft geheim. “Het bedrag is vertrouwelijk. KTN betaalde een schone prijs”, aldus voormalig hoofdaandeelhoudster Liliane Van Overloop.

VS

Daar blijft het niet bij. Zoals reeds bekend slaagde KTN er onlangs in op de Amerikaanse oostkust voor 10,5 miljoen dollar de verlaten Ford-fabriek in de haven van Norfolk (Virginia) te kopen.

Huts wil er de komende twee jaar nog eens zowat 10 miljoen dollar investeren. Hij is ervan overtuigd dat de VS op import van plastics en van consumentengoederen uit het Midden-Oosten zullen aangewezen zijn en wil met deze ‘landingsplaats’ zijn graantje meepikken van deze verwachte evolutie.

Het logistiek centrum zou ‘op kruissnelheid’ goed moeten zijn voor minstens 225 nieuwe jobs.

Le Havre versus Antwerpen

Ook in Frankrijk bouwt Huts zijn activiteiten uit. De Franse president Sarkozy doet er immers alles aan om de Franse havens te verstevigen, ten koste van de ‘eerste Franse haven’, Antwerpen. Overigens zijn de loonkosten in de logistieke sector, volgens Huts, in Frankrijk 19% lager dan bij ons.

Huts volgt nu zijn klanten en breidt enorm uit in Radicatel, in de achtertuin van Le Havre, in de schaduw van de beroemde brug van Tancarville. Katoen Natie voegt zijn bestaande activiteiten in de regio Le Havre-Rouen samen met het pas verworven Roll Manutentions Services waarmee KTN ook zijn kades in de Seinemonding verdubbelt. Het investeerde er inmiddels al 20 miljoen euro en mikt op nog eens 17 ha uitbreiding.

Paul VERBRAEKEN

.

Nu in het nieuws