Moeder riskeert drie jaar cel voor parentale ontvoering

Print
Merksem - Het openbaar ministerie heeft drie jaar cel en 5.500 euro boete geëist voor Jana C. (37). De vrouw nam haar zoontje in 2009 mee naar haar thuisland Slovakije en weigert het kind weer naar haar ex-man Johnny H. (46) uit Merksem te brengen, ook al heeft die het exclusief ouderlijk gezag. De zaak is vrijdag behandeld voor de Antwerpse strafrechter.

Johnny en Jana huwden in 2000 en kregen een dochter die nu 9 jaar is en een zoon van 7. Het koppel kreeg huwelijksproblemen en op 20 juni 2009 vertrok Jana met hun zoontje naar Slovakije. Johnny heeft het kind sindsdien niet meer gezien.

De rechtbank kende hem op 15 juli het exclusief ouderlijk gezag toe. Twee weken later stond haar broer samen met twee kleerkasten voor de deur om zijn dochter op te halen, maar Johnny kon hen tegenhouden.

Hij trok opnieuw naar de rechtbank en die legde Jana een dwangsom op van 1.500 euro per dag dat ze het kind achterhoudt. Later werd er ook een Europees aanhoudingsmandaat tegen haar uitgevaardigd, maar Slovakije weigert dat uit te voeren. Een rechter daar had de jongen intussen aan Jana toegewezen en Johnny een contactverbod opgelegd.

De verdediging van Jana, die zelf niet aanwezig was, pleitte de vrijspraak omdat ze niet uit kwader trouw handelde. Johnny, zijn ouders en de voogd ad hoc van zijn dochter vragen 11.000 euro schadevergoeding.

Vonnis op 6 mei.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio