Touring: "Auto niet verantwoordelijk voor stijging fijn stof"

Touring: Auto niet verantwoordelijk voor stijging fijn stof

Touring: "Auto niet verantwoordelijk voor stijging fijn stof"

Print
Voornamelijk andere bronnen dan de wagen zijn verantwoordelijk voor de stijging van de uitstoot van fijn stof. Mobiliteitsorganisatie Touring betreurt het dat de automobilist eens te meer moet opdraaien voor de uitstoot.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zei vrijdagmorgen op de radio dat vanaf 1 januari 2012 de belasting op inverkeerstelling zal worden afstemd op de uitstoot van fijn stof van de wagen. Hoe meer uitstoot, hoe meer men dus zal betalen.

Havens

De reactie van de Vlaamse overheid is onlogisch, om niet te zeggen absurd, vindt Touring. De Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu stelt duidelijk dat de verhoging van de concentraties te wijten zijn aan de weersomstandigheden, de aanvoer van fijn stof uit het buitenland en dat de zones met de meeste concentraties zich bevinden rond de Antwerpse en de Gentse havens, plaatsen waar nu niet bepaald de meeste voertuigen rijden, zo luidt het.

Volgens Touring schiet de overheid tekort in het installeren en activeren van creatieve maatregelen op lange termijn, aangezien het autoverkeer "slechts" verantwoordelijk is voor 20 procent van de uitstoot van fijn stof.

De mobiliteitsorganisatie vraagt dat minister Schauvliege meer inspanningen doet om ook de andere vervuilingsbronnen aan te pakken.

Lees ook: Veel meer fijn stof in onze lucht

MEEST RECENT