299 opvangplaatsen voor asielzoekers in kazernes staan leeg

299 opvangplaatsen voor asielzoekers in kazernes staan leeg

299 opvangplaatsen voor asielzoekers in kazernes staan leeg

Print
Ravels - "Er staan nog altijd 299 opvangplaatsen voor asielzoekers leeg in vier Belgische kazernes. Bovendien kunnen in deze vier kazernes (Houthalen-Helchteren, Weelde, Bastenaken en Bierset) makkelijk meer plaatsen worden gecreëerd dan gepland." Dat zegde minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) in de Kamer aan Theo Francken (N-VA). Die besluit eruit dat er dus helemaal géén asielzoekers op hotel hoeven te zitten.

Door een beslissing van de ministerraad van 17 november 2010 werden vier kazernes ter beschikking gesteld van asielzoekers. In de kazernes van Houthalen, Bastenaken en Bierset zouden telkens 550 plaatsen komen, in die van Weelde 512. De kazernes werden ter beschikking gesteld op 30 november.

Maar ze zitten nu nog altijd niet vol. In Weelde en Bierset is de bezettingsgraad 80%, in Bastenaken 88%, in Houthalen 96%. Francken: "Er zijn nog altijd 299 plaatsen vrij. Waarom zitten er dan nog altijd asielzoekers op hotel? Begrijpe wie kan".

De Crem zegde verder nog dat de kazernes van Diest, Ans en Baronville niét ter beschikking worden gesteld van asielzoekers. "Maar het aantal plaatsen in de kazernes van Houthalen, Bastenaken, Bierset en Weelde kan perfect worden uitgebreid", zo luidde het nog.

Meer over de asiel- en opvangcrisis leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio