Eersteklassers willen alle wedstrijden toch laten doorgaan

Print

Eersteklassers willen alle wedstrijden toch laten doorgaan

Het ziet er naar uit dat alle wedstrijden van de play-offs die gepland stonden voor komend weekend dan toch zullen worden afgewerkt. Nochtans had de arbeidsrechter in kort geding Eupen gelijk gegeven, waardoor de matchen Lierse-Cercle Brugge en Eupen-Charleroi zouden worden opgeschort.

De arbeidsrechter in kort geding gaf Eupen vrijdagmiddag gelijk in haar klacht omtrent het door Lierse opstellen van een niet-speelgerechtigde speler.

Lierse - Cercle Brugge in play-off II en Eupen - Charleroi in play-off III zouden daardoor moeten worden uitgesteld in afwachting van een uitspraak ten gronde.

De rechter dreigde met een dwangsom van 500.000 euro indien de wedstrijden toch zouden worden gespeeld, maar de Pro League, de verzameling van eersteklassers is na overleg unaniem bereid om die som te betalen. Als het uitvoerend comité van de KBVB haar fiat geeft zullen alle acht wedstrijden effectief plaats vinden dit weekend.

Lees ook: Lierse: "Bal ligt in kamp van KBVB"

Minnelijke schikking

De rechter sprak zich enkel uit over de twee bovenvermelde wedstrijden. De uitspraak heeft dus geen gevolgen voor play-off I en de andere wedstrijden in play-off II.

Op een persconferentie verkondigde Axel Kittel, de advocaat van Eupen, eerder op de middag dat de club eventueel bereid is tot een minnelijke schikking. "We houden de deur open om naar een oplossing te zoeken die aanvaardbaar is voor alle partijen.

Mogelijk is Eupen dus bereid om heel de proceduremolen die nu op gang is getrokken stop te zetten in ruil voor stevige financiële compensaties. Een andere oplossing is de garantie dat Eupen sowieso in de hoogste divisie blijft.

Bom onder competitie

Eersteklasser Eupen legde onlangs een bom onder de competitie door bij de plaatselijke rechtbank een kort geding aan te spannen tegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De grensclub eist de schrapping van play-off III en van de wedstrijden van Lierse in play-off II omdat volgens hen Lierse-speler Jason Adesanya niet speelgerechtigd was in de wedstrijd van 15 februari tegen KV Mechelen.

Eupen vraagt dat Lierse de drie punten van deze wedstrijd verliest waardoor Eupen over Lierse naar plaats 14 in de eindstand zou springen en zo de play downs ontloopt. KV Mechelen zou in dit scenario de plaats van Standard in play off I innemen.

Daarnaast is Eupen van mening dat de laatste twee speeldagen tegelijk hadden moeten worden gespeeld. Dit was niet het geval omdat Charleroi-Cercle Brugge werd uitgesteld.

Dinsdag legde rechtbankvoorzitter Rolf Lennertz een compromisvoorstel op tafel maar dat werd door de betrokken partijen geweigerd. Het Sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond oordeelde donderdag dat Lierse geen overtreding heeft gemaakt bij het opstellen van een speler tijdens de wedstrijd tegen KV Mechelen (2-1 winst) en bevestigde dus de uitslag. Eupen besliste daarop om in beroep te gaan bij de KBVB.

MEER VOETBALNIEUWS