Tien jaar homohuwelijk: geen grapje

Tien jaar homohuwelijk: geen grapje

Tien jaar homohuwelijk: geen grapje

Print
Op 1 april 2001 vond in Amsterdam het allereerste homohuwelijk ter wereld plaats. Vier koppels, drie mannelijke en een vrouwelijk, traden vandaag precies tien jaar geleden in het huwelijk. Sinds 1 juni 2003 mogen ook in België, als tweede land ter wereld, partners van een gelijk geslacht met elkaar trouwen.

Al in 1988 was in Nederland de strijd om het homohuwelijk begonnen. Enkele juristen en homoactivisten begonnen toen aan een proces dat het homohuwelijk mogelijk moest maken. Tien jaar later, in 1998, behaalde de groep een eerste succesje: het geregistreerd partnerschap werd ook opengesteld voor homoseksuele koppels.

Drie jaar later, in 2001, werd het homohuwelijk dan toch gelegaliseerd onder het toenmalige paarse kabinet van D66, VVD en PvdA. De afgelopen tien jaar werden in Nederland 760.000 homohuwelijken gesloten. Sinds 2004 zijn 1078 koppels alweer gescheiden.

België

In een homohuwelijk gelden in principe dezelfde rechten en plichten als bij een 'klassiek' huwelijk, tussen twee partners van een verschillend geslacht. Minister Onkelinkx zorgde er in 2004 voor dat een van de partners ook uit een land mag komen waar het homohuwelijk nog niet is ingevoerd.

Op 18 mei 2006 werd in België ook het adopteren van kinderen door mensen van hetzelfde geslacht wettelijk geregeld. Voor die tijd dienden adoptanten 'van ongelijk geslacht' te zijn. Door de schrapping van die bepaling werd de adoptiewet ook toepasbaar op paren van gelijk geslacht.

Nu in het nieuws