Alcoholconsumptie verlaagt risico op nierkanker

Alcoholconsumptie verlaagt risico op nierkanker

Alcoholconsumptie verlaagt risico op nierkanker

Print
Mensen die regelmatig alcohol drinken blijken minder kans op nierkanker te hebben. Dat blijkt uit een grote studie van het National Cancer Institute, waarin de gegevens van ruim 490.000 mensen zijn geanalyseerd.

Overgewicht en roken vergroten het risico op nierkanker, maar alcohol zou het risico op nierkanker verlagen. Daar staat tegenover dat alcohol het risico op andere vormen van kanker, zoals borstkanker en slokdarmkanker juist weer verhoogd.

In de studie is gebruik gemaakt van een grote onderzoeksgroep van 293.466 mannen en 198.721 vrouwen. Van hen ontwikkelde 1814 mensen in de loop van het 9 jaar durende onderzoek nierkanker. Er was een behoorlijke spreiding in alcoholconsumptie waardoor het mogelijk was om de relatie tussen alcoholconsumptie en nierkanker beter te analyseren en ook na te gaan wat de relatie bij grotere consumptiehoeveelheden is.

Gevonden relatie

Uit de resultaten blijkt dat mannen die 1,5 tot 3 glazen alcoholhoudende drank per dag drinken, 25 procent minder kans hebben op nierkanker dan mannen die vrijwel niet drinken. Mannen die 3 glazen per dag of meer drinken lopen 29 procent minder risio.

Bij vrouwen vinden de onderzoekers een risicoverlaging van 33 procent bij consumptie van 1,5 tot 3 glazen per dag en 57 procent bij consumptie van 3 glazen per dag of meer. De bevindingen gelden ook wanneer de gegevens werden gecorrigeerd voor lichaamsgewicht, rookgedrag en bloeddruk.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws