Politie volgt cursus 'wilde dieren vangen'

Politie volgt cursus 'wilde dieren vangen'

Politie volgt cursus 'wilde dieren vangen'

Print
Antwerpen - Hoe vang ik een vogelspin? Wat doe ik als er een boa onder de sofa zit? Dat leerden agenten gisteren op een cursus in Antwerpen. Minstens één keer per week moeten ze uitrukken om een exotische diersoort te vangen.
“Meneer, kom eens kijken. Er zit een slang in de tuin van de buren.” Volgens Tony Van Herenthals, wilde diersoortenspecialist bij de federale politie, komt er bij de politiekorpsen in ons land minstens één keer per week zo’n telefoontje binnen. “En nu het wat warmer wordt zeker”, zegt hij. “Die beesten ontsnappen of worden losgelaten, zoiets weet je nooit.”

In het Provinciaal Instituut voor Hygiëne in Antwerpen gaf Tony Van Herenthals donderdag aan politiemensen een cursus ‘wilde dieren vangen’. “Wat doe je dan, als er zo’n slang in iemand zijn tuin zit?” vraagt hij. Dertig inspecteurs kijken hem schaapachtig aan.

“Afblijven”, roept Tony. “Als je niks van slangen kent, moet je ervan uitgaan dat het een giftige is. Je isoleert het beest, trekt de deur dicht of je zorgt er op een andere manier voor dat het niet wegkan. Dan maak je een foto en mail je die naar mij. Als ik zeker weet dat de slang niet giftig is, kan je hem vangen. Als ik het niet weet, vraag ik het aan een expert.”

Wurgen

Tony haalt het deksel van een grote doos. Op de bodem ligt een joekel van een boa constructor. Met een haak haalt hij het beest eruit. “Ongevaarlijk”, zegt hij. “Maar hij zou wel een baby’tje kunnen wurgen.” Zo’n slangenhaak is rap gefabriceerd, zegt Tony. “Een kapstok, een borstelsteel en klaar.” Uit een plastic potje haalt hij een vogelspin.

“Ze kijkt alleen recht voor zich. En springen doet ze ook niet. Je benadert haar langs achter”, zegt hij. “Je zet er een potje over. Dan schuif je er een blaadje papier onder en draai je het potje om en doe je er een dekseltje op.”

Een schorpioen wil ook wel eens op wandel gaan. “Die pak je op aan zijn staart met een barbecuetang”, zegt Tony. “Hop, in het potje.” Gespecialiseerd materiaal is niet nodig. “Maar elk korps zou wel een stevig paar handschoenen moeten hebben”, zegt hij. “Ook handig om katten uit een boom te halen.”

Bénédicte Van Paeschen

Foto: Ludo Mariën

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio