Ze maken de Bergstraat kapot

Print
Heist-op-den-Berg - "Ze maken de Bergstraat kapot"
"Bergstraat floreerde goed, iedereen wilde in Heist zijn, dat is gedaan"

Een aantal handelaars uit de Bergstraat en bewoners van de zijstraten uiten hun ongenoegen tegen vooral het nieuwe parkeerbeleid, dat nu definitief in voege gegaan is, samen met de werkzaamheden in de Bergstraat en daarbij komt nog de crisistijd. "De Bergstraat is onherkenbaar", zeggen ze zowat in koor.

Heist-op-den-Berg

Christel Bruynseels, zaakvoerder van koffie-eethuis Latazza: "Je kunt de resultaten van het nieuwe parkeerbeleid al dagelijks zien. De vroegere pieken 's namiddags zijn er niet meer bij. Vermits er maar een half uur mag geparkeerd in de Bergstraat moet het voor de mensen snel snel gaan. Wij zijn kleinhandelaars die moeten leven van onze zaak in een straat waar de huren heel hoog liggen. Klanten die vroeger Lier ontvluchtten omwille van de moeilijke parkeersituatie kwamen naar Heist, maar als ze hier eenmaal beboet zijn, is dat ook gedaan".

EEN IJSJE VAN 5 EURO EN 25 EURO BOETE

Monique Verlinden van Ijssalon Marcaro: "De klanten hebben te weinig mogelijkheden om te winkelen en zich te ontspannen. Zelfs 2u parkeren in de zijstraten is te kort. Alle klanten zijn gepresseerd. Voor een ijsje van 5 euro krijgen ze soms een boete van 25 euro. De eerste 14 dagen ging het nog. Zoals de Bergstraat er nu bij ligt - zonder boompjes en een bouwwerf - is het triestig. Ik vind het spijtig dat het Bergstraatcomité hierover de handelaars niet samen roept voor een gezamenlijke actie".

DE RANDPARKINGS ZIJN TE VER VOOR ONS, ZE ZIJN VOOR ZWANEBERG

Bakker Ludo en Arlette Bellens zeggen hetzelfde. Ook zij verwachten actie van het Bergstraatcomité. "Dertig minuten en 2 u. parkeren is te weinig. Ze zouden daar beter 3 tot 4u. van maken. Hier zijn drie coiffeurs in de Bergstraat maar die krijgen je haar niet in 2u. klaar. Wij voelen het sterk aan onze omzet. De randparkings liggen te ver van ons. Die randparkings zijn vooral aangelegd voor Zwaneberg, maar niet voor ons handelaars. Ze maken de Bergstraat kapot. De zondag, met de rommelmarkt, mag alles. Dan staan ze overal geparkeerd. Eén groot wildparkeren."

"Ook de terrassenregeling loopt niet zoals het moet. Er staat nu op het parkeerplein voor Zwaneberg een wafelkraam dat rechtstreeks verschillende zaken concurreert in de Bergstraat".

ZIJSTRATEN

De bewoners van de zijstraten Meylemnasstraat, Kattestraat, Spoorwegstraat, Lodewijk Liekenswijk, E. Woutersstraat, Boudewijnlaan, klagen ook over de overvloed van auto's die nu in hun straat staan.

"Iemand van buiten Heist die hier "gepakt" wordt komt niet meer. De verkeerssignalisatie rond de nieuwe parkeerregeling is niet duidelijk, zeker niet voor vreemden", meent Marcel Van Hoof van 't Spieke en De Oude Zwaan..

"Wij vragen aan burgemeester en gemeenteraad de parkeerbeslissing te schorsen en naar de mensen te luisteren".

Hij stelt voor de Bergstraat éénrichtingsverkeer maken, vervolgens het visgraadparkeren te voorzien en over drie jaar de Bergstraat te vernieuwen met rijbaan, voetpad, fietspad en voor het parkingprobleem suggereert hij het terrein voor "De Gamma" aan te kopen of huren. "Je kan beter dit terrein kopen voor 300 miljoen dan een ondergrondse parking te bouwen, dat is nog duurder".

Een bewoner van de Binnenweg klaagt er over dat langs de ene zijde je 30 minuten mag parkeren, langs de andere 2u. "Verwarring troef".

FOTO: Handelaars en bewoners van de zijstraten van de Bergstraat aan de klaagmuur.

pierre anthonissen

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio