Gezocht: Half miljard voor Antwerps stedelijk onderwijs

Print

Gezocht: Half miljard voor Antwerps stedelijk onderwijs

Antwerpen - Het stedelijk onderwijs in Antwerpen heeft minstens 489 miljoen euro nodig de komende 10 jaar om alle leerlingen een plaats op school te geven. Dat blijkt uit het masterplan van het stedelijk onderwijs.

Het stedelijk onderwijs liet het capaciteitstekort in de Antwerpse scholen in kaart brengen. Volgens de meest optimistische bevolkingsprognoses zijn er tegen 2015 meer dan 31.000 plaatsen nodig in Antwerpen. Alleen al in het stedelijk onderwijs - rekening houdend met het aandeel dat het stedelijk onderwijs nu in Antwerpen vertegenwoordigt - is er nood aan een kleine 10.000 plaatsen.

Stad en schooldirecties zochten uit waar die extra plaatsen kunnen gecreëerd worden. Het masterplan doelt op een twintigtal nieuwe scholen, een dertigtal moet worden uitgebreid. Kostprijs voor het stedelijk onderwijs: 489 miljoen euro in 10 jaar.

Absoluut minimumbedrag

"Als we willen garanderen dat elk kind in Antwerpen naar school kan, moeten de investeringen geweldig opgedreven worden", zegt schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (sp.a) in De Morgen. "Dat half miljard euro is alleen nog maar het absolute minimumbedrag dat het stedelijk onderwijs nodig heeft, ook voor de scholen uit het vrij onderwijs en het gemeenschapsonderwijs zijn gigantische bedragen nodig."

Voorhamme stelt voor om Antwerpen bevoegd te maken voor de schoolinfrastructuur op zijn grondgebied, niet alleen voor het stedelijk onderwijs dus, maar voor alle netten.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio