Y. (16) weet niet waarom ze zus Sofie (11) aanviel

Y. (16) weet niet waarom ze zus Sofie (11) aanviel

Y. (16) weet niet waarom ze zus Sofie (11) aanviel

Print
Rotselaar - Het gerechtelijk onderzoek tegen Y., het zestienjarige meisje uit Rotselaar dat vijf maanden geleden haar jongere zusje Sofie het hoofd heeft ingeslagen, is afgerond. Y. zit nog altijd in de jeugdinstelling. De revalidatie van haar zusje verloopt vrij goed. De kans dat ze er een blijvend hersenletsel aan overhoudt wordt met de dag kleiner.

Y. krijgt in de gesloten jeugdinstelling van Beernem geregeld haar ouders op bezoek. De familie was na het drama verscheurd. Maar de brokken zijn intussen gelijmd. Ook de twee zussen hebben opnieuw contact met elkaar. De revalidatie van Sofie in het jongerencentrum van Pulderbos verloopt vlotter dan verwacht. Maar ze heeft nog een lange weg te gaan. "Ze wandelt, schrijft, leest en praat weer. Nog niet zoals vroeger", klinkt het. De kans op blijvende hersenschade wordt volgens de artsen kleiner met de dag.

"Waarom", die vraag zal de familie van de meisjes zich blijven stellen. Een antwoord is er niet en zal er misschien nooit komen. Y. weet het zelf niet. Ze had geen reden om zo uit te halen naar haar zusje, dat beseft ze maar al te goed. Ze voelt zich enorm schuldig

Naar huis

Y. zou naar huis willen, bij haar familie. Maar het zijn niet haar ouders die daar over beslissen. Haar lot ligt in handen van de Leuvense onderzoeksrechter en de jeugdrechter.

Tweede dossier

Volgens Patrick Vits van het Leuvense parket is de onderzoeksrechter klaar met het strafrechtelijke onderzoek. "Het dossier kan zeer binnenkort worden teruggestuurd naar het parket om de eindvordering op te stellen."

Daarnaast is er een tweede dossier bij het Leuvense jeugdparket. Dat onderzoek is volgens de advocaat van de familie, Geert Jaspaert, nog niet afgerond."Het is logisch dat bij dergelijke zware feiten een psychiatrisch rapport met een persoonlijkheidsonderzoek wordt gevraagd om na te gaan wat de geestestoestand van het meisje is. Het is nog wachten op de resultaten van dat onderzoek alvorens te beslissen wat er met het meisje verder zal gebeuren", aldus parketwoordvoerder Vits.

THIERRY GOEMAN

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio