"Belgische F-16's bombardeerden munitiedepot"

Belgische gevechtsvliegtuigen hebben maandag samen met Deense, Canadese en Amerikaanse toestellen een munitiedepot in Mizdah (160 kilometer ten zuiden van Tripoli) gebombardeerd. Dat deelt het Pentagon mee. Het Belgische ministerie van Defensie wil de informatie dinsdag niet bevestigen.

drombouts

Het ministerie kon wel vertellen dat vier Belgische jachtbommenwerpers dinsdagnamiddag opnieuw gevechtsmissies uitgevoerd hebben boven Libië.

"Vier F-16's, ingezet op de Griekse basis Araxos in het kader van operatie "Odyssey Dawn", hebben missies uitgevoerd boven het Libische grondgebied", meldt een woordvoerder. "Ze hebben hun wapensysteem aangewend", luidt het verder. Details over de doelwitten en de gebruikte wapens werden niet gegeven.

Conferentie

Ondertussen heeft ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zijn tevredenheid uitgedrukt met het feit dat meer landen hebben deelgenomen aan de Libië-conferentie in Londen dan aan de gelijkaardige bijeenkomst in Parijs, tien dagen geleden.

Aan de conferentie van Londen namen de ministers van Buitenlandse Zaken of ambassadeurs van 37 landen en internationale organisaties deel (VN, NAVO, Europese Unie, de Organisation of the Islamic Conference en Arabische Liga, maar niet de Afrikaanse Unie). De volgende vergadering van de groep vindt in Qatar plaats, waarschijnlijk in april. Qatar is een van de twee Arabische landen die betrokken zijn bij de internationale coalitie.

Kadhafi

Wat ons land in Londen eveneens tevreden stemde, is dat alle deelnemers het eens zijn geraakt dat het regime van Kadhafi "elke vorm van legitimiteit" verloren heeft en dat ze hem nogmaals hebben opgeroepen de macht uit handen te geven. Ook blij is België met het uitblijven van overgangsmaatregelen die nog ruimte overlaten aan Kadhafi, zoals het opstarten van een nationale dialoog.

Een andere "zachte" aanpak van Kadhafi die het niet gehaald heeft, is het - zoals Italië voorstelde - aanbieden van ballingschap. Andere landen, waaronder ook België, zien de kolonel liever voor het Internationaal Gerechtshof verschijnen.

Foto Photonews