Belgisch Centrum tegen cybercrime start op 27 mei

Op 27 mei wordt het "Belgian Cybercrime Center" (BCC) plechtig geopend in Brussel en de eerste activiteiten starten in oktober in Kortrijk. Dat zei staatssecretaris voor Justitie Carl Devlies (foto, CD&V) in de Kamer aan Ozlem Ozen (PS).

drombouts

Omdat er steeds meer cyberaanvallen op de informaticanetwerken van allerlei staten zijn, namen de Belgische ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economie op 20 april 2010 een initiatief om cybercriminaliteit te bestuderen en mensen op te leiden om ze te voorkomen.

Ook de bedrijven Microsoft, CSC, Cisco, Atos Origin en de organisatie Febelfin zijn partners in dit project. Het Centrum staat onder leiding van de Katholieke Universiteit van Leuven, meer bepaald van professor Jos Dumortier.

Opleiding

De Katholieke Universiteit van Leuven heeft op 9 februari voor dit BCC een subsidie van 1,3 miljoen voor drie jaar gekregen. De laatste details van het contract tussen de Europese Commissie en de KUL worden momenteel vastgelegd.

Het BCC zelf komt in Kortrijk omdat daar de nodige faciliteiten zijn om opleidingen te organiseren. Er zullen echter ook opleidingen elders in het land plaatsvinden.

Inventaris

De minister van Justitie wil - naast de uitbouw van dit Centrum - ook een inventaris maken van alle bestaande initiatieven om informatica tegen cybercriminaliteit te beschermen, om tot één nationale strategie te komen.

In België werden in 2008 dagelijks 20 computers gekraakt en de Belgische websites werden toen in hoorzittingen in de Kamer de derde slechtst beveiligde ter wereld genoemd.

Meer informatie over informaticacriminaliteit vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER