'Legal highs' weldra strafbaar

Synthetische drugs zoals de legal highs zullen weldra strafbaar zijn. Dat zei staatssecretaris voor Justitie Carl Devlies (CD&V) zopas in de Kamer aan Peter Logghe (VB) en Kristien Vanvaerenbergh (N-VA).

ssimons

Legal highs zijn synthetische drugs die niet verboden zijn en hetzelfde effect hebben als cannabis. De samenstelling van deze producten verandert snel. In bepaalde gevallen worden ze gemengd onder gewone kruiden ("spice"). Deze voorlopig nog legale drugs leidden in België nog niet tot slachtoffers met gezondheidsproblemen, maar in Duitsland wel.

Devlies zei dat deze drugs momenteel nog niet onder de drugswet vallen, maar het Federaal Voedselagentschap heeft een ontwerp-Koninklijk Besluit klaar om dat snel te doen. België heeft de problematiek bovendien al ter sprake gebracht op Europees niveau en Polen wil er een prioriteit van maken in de tweede helft van dit jaar als het land Europees voorzitter is. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie dit soort drugs onder Europese controle plaatsen.

Omdat de speekseltest nog niet werkt voor legal highs werd aan staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe gevraagd om de speekseltest aan te passen.

JDW

Foto Photonews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER