115 lichaamsdelen bij Cel Vermiste Personen nog niet geïdentificeerd

115 lichaamsdelen bij Cel Vermiste Personen nog niet geïdentificeerd

115 lichaamsdelen bij Cel Vermiste Personen nog niet geïdentificeerd

Print
De Cel Vermiste Personen van de federale politie heeft nog altijd 115 lichaamsdelen waarvan de eigenaar niet geïdentificeerd is. De resten werden de voorbije vijftien jaar gevonden.

Het gebeurt vaak dat gevonden lichaamsresten nooit geïdentificeerd worden. De Cel Vermiste Personen heeft momenteel 115 dergelijke dossiers in haar bezit. Het oudste dossier dateert al van 1985. Toen werden lichaamsdelen teruggevonden in de Schelde in Dendermonde.

In 2001 vonden de Cel en het Slachtofferidentificatieteam van de federale politie (DVI) bijvoorbeeld een vinger op een ijzeren hek in Koekelberg. Men weet nog altijd niet van wie die vinger afkomstig is. "Vermoedelijk verloor een inbreker die vinger toen hij een klus wilde klaren. Uit schrik om ontmaskerd te worden liet hij zich niet verzorgen in het ziekenhuis. Tien jaar later kennen we de naam van de man-met-één-vinger-te-weinig nog altijd niet", luidt het.

Begraven

Als menselijke resten niet geïdentificeerd worden, worden ze ook niet bewaard. Er worden wel DNA-stalen genomen, maar daarna worden de resten verbrand of begraven onder de naam X.

Als het om volledige lichamen gaat, worden de personen begraven in een kist met een loodnummer. Als er toch nog een identificatie plaatsvindt, kan het lichaam teruggegeven worden aan de familie, aan de hand van dat nummer.

Van de 16.000 verdwijningsdossiers die de Cel Vermiste Personen de afgelopen vijftien jaar opende, zijn er 700 nog niet opgelost.

MEEST RECENT