"Boetes in Kauwendaal vatbaar voor betwisting"

Print
Mechelen - Volgens gemeenteraadslid Magda Van Loon (CD&V) zijn de snelheidsboetes in de wijk Kauwendaal niet wettelijk, omdat de gemeenteraad de zone 30 er nog niet heeft goedgekeurd.

“De wijk Kauwendaal bestaat uit gemeentewegen. Voor die wegen moet de invoering van een zone-30 worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Dat is nog niet gebeurd. Daarom bestaat er vandaag juridisch gezien geen zone-30 in de wijk Kauwendaal”, zegt Van Loon. Korpschef van de Mechelse politie Yves Bogaerts spreekt die redenering tegen.

“In het verkeersreglement staat dat de wegcode altijd moet worden gerespecteerd. De verkeersborden in de zone-30 zijn dus wel wettelijk. Chauffeurs die daar te snel rijden, moeten hun boete betalen. De politie kan boetes uitschrijven omdat het schepencollege de zone-30 heeft goedgekeurd. Het schepencollege kan die tijdelijke maatregel nemen. Enkel als het een definitieve maatregel wordt, moet het door de gemeenteraad worden goedgekeurd”, zegt Bogaerts.

Volgens de Antwerpse politierechter Wim Huyskens is het echter niet zeker dat een politierechter de stad zomaar gelijk geeft. “Ik kan niet spreken voor andere politierechters. Maar in de verkeerswet staat dat de gemeenteraad de verkeerssituatie moet goedkeuren. De burgemeester kan enkel bij hoogdringendheid de situatie op z’n eentje veranderen. In dit geval kunnen de boetes dus zeker een voorwerp van betwisting uitmaken”, zegt Huyskens.

CWIL

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio