Scholieren planten 150 eiken

Print
Ranst - Het Ranstse OCMW bebost in samenwerking met de bedrijvenvereniging Bewora 3.5 ha bos in de Halse Liefkenshoek op de grens met Oelegem. Honderd zestig scholieren plantten vorige week hun eigen eikje. Ze haalden er ook het Karrewiet-journaal op Ketnet mee.

In totaal worden door deze boomplantactie meer dan tienduizend bomen en struiken aangeplant.Ook de Vlaamse Gemeenschap komt met subsidie over de brug. In Ranst neemt het OCMW de kosten voor 2 ha voor haar rekening en de bedrijven uit Wommelgem en Oelegem die verenigd zijn in Bewora betalen 1.5 ha.

De bomen zijn allemaal afkomstig uit de Kempen. In de loop der jaren groeien tussen de aangeplante bomen ook spontaan andere soorten zoals de berk. Naast de 7000 eiken komen er ook 800 trilpopulieren, 900 zwarte elzen en 800 lindebomen. Die lindebomen zijn bijzonder aantrekkelijk voor de bijen. Om het geheel te beschermen tegen hongerige reeën of konijnen staat er de komende tien jaar een stevige omheining rond het bos. Er komt ook een wandelpad en ruiters krijgen ook een strook toegewezen. De bomen staan ook niet allemaal netjes op een rij maar waaieren en slingeren wat uit over het grondgebied. Dat geeft het geheel een meer natuurlijke aanblik.

De schoolkinderen uit het vijfde of zesde leerjaar van de vier deelgemeenten mochten hun bijdrage tot dit bos leveren. Na een fietstochtje en wat uitleg van deskundigen van het agentschap Natuur en Bos konden de jonge planters aan het werk.Rond de stam van de eik die ze planten ging een kaartje met een naam van de planters. De putjes waarin de boompjes moesten staan waren er al maar het niet te diep steken van de eik en ervoor zorgen dat er niet te veel gras in de putjes geraakte was de opdracht. Met zoveel mankracht en in heerlijke lentesfeer was het planten van honderd vijftig boompjes snel geklaard. Voor iedereen was er ook nog een drankje en een wafeltje voorzien. Marion en Maaike uit Emblem waren een beetje verbaasd dat het zo snel voorbij was. “Dit valt best mee. Ik had gedacht dat we zelf meer moesten spitten.” klonk het.

Sylvain LIEKENS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio