Misbruikte zusjes nu toch terug naar Roemenië

Print

Misbruikte zusjes nu toch terug naar Roemenië

De drie Roemeense zusjes zijn nu toch vertrokken naar Roemenië. Rond 19 uur is een vlucht van Brussels Airlines vanop Zaventem vertrokken naar Boekarest met de meisjes aan boord. Het parket van Gent wil geen commentaar geven.

Evergems schepen en pleitbezorger Johan Van hove heeft het nieuws bevestigd. "Ze worden bijgestaan door twee Nederlandstalige psychologen", aldus Van hove. "Na contact met de Roemeense ambassade eerder, bleek dat de kinderen geen Roemeens meer spreken."

Europese Hof

Na een vlucht van drie uur moesten de meisjes rond 22 uur landen in Boekarest. "Ik vermoed dat ze daar door de Roemeense jeugdbescherming opgewacht worden", aldus Van hove. "De komende dagen zitten we samen met iedereen die de kinderen hielp, om te zien waar we nog kunnen helpen. Ik denk bijvoorbeeld aan opvoedings- of materiële hulp, of misschien kunnen ze hier nog op vakantie komen als ze dat willen."

Van hove wil ook onderzoeken welke rechten de voorbije maanden geschonden werden en desnoods naar het Europese Hof trekken.

Opvang

De zusjes krijgen in Roemenië opvang in een bijna splinternieuw centrum van de vzw Oradea. “Het gaat om een nieuwbouw uit 2006, moderner dan sommige Belgische instellingen. De zusjes krijgen een gezellige slaapkamer voor hun drietjes", zegt de Lierse arts Patrick Bellinck (55), medestichter van de vzw. "De Oost-Vlaamse gastgezinnen mogen gerust zijn: die zusjes zijn in goede handen.”

Pers

Brigitta (4), Andrea (7) en Christina (10) werden ernstig seksueel misbruikt door hun (stief)vader en andere mannen. Ze werden in ons land anderhalf jaar opgevangen door gastgezinnen, maar hun moeder wilde haar dochters terug. De zusjes moesten gedwongen terugkeren naar Roemenië.

Bij de eerste poging tot repatriëring waren de paspoorten van de zusjes zoek. Normaal gezien zouden de zusjes dan maandagvoormiddag gerepatrieerd worden, maar de aanwezigheid van zes journalisten en drie camera's op het vliegtuig, zorgde voor een nieuwe afgelasting.

Hun (stief)vader werd ondertussen veroordeeld tot twee jaar cel. De man werd na zijn voorwaardelijke vrijlating naar Roemenië uitgewezen, en zit daar opgesloten.

Lees ook: Terugkeer Roemeense zusjes afgelast wegens 'schending privacy'

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws