De Lijn zorgt voor besparing op Vlaamse ecologische voetafdruk

De Lijn zorgt voor besparing op Vlaamse ecologische voetafdruk

De Lijn zorgt voor besparing op Vlaamse ecologische voetafdruk

Print
De Lijn heeft een ecologische voetafdruk van 111.154 hectare. Zonder de openbare vervoermaatschappij zou de ecologische voetafdruk van Vlaanderen ongeveer 274.000 hectare hoger liggen. Dat heeft het onderzoeksbureau Ecolife uitgerekend.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) maakte de cijfers maandagnamiddag bekend tijdens de aanplanting van de eerste boom van het "Busbos" in Gooik. "De ecologische voetafdruk is de oppervlakte van de aarde die nodig is voor de levensstijl van een persoon", verduidelijkte Crevits.

Volgens Crevits is De Lijn de eerste vervoermaatschappij ter wereld die de voetafdruk laat berekenen.

3,5 keer hoger

Zonder De Lijn zou er meer autoverkeer zijn en dus zou de Vlaamse ecologische voetafdruk veel hoger liggen, namelijk op 384.906 hectare of bijna 3,5 keer groter dan de voetafdruk van De Lijn.

De ecologische voetafdruk van de tram wordt per reiziger en per kilometer geschat op 0,04 vierkante meter, tegenover 0,36 vierkante meter voor een bus en 0,64 vierkante meter voor een auto.

Voorts blijkt uit berekeningen van het Vlaams verkeersmodel dat de bussen van De Lijn tijdens de spits, tussen 8 en 9 uur, gemiddeld 27.500 kilometer afleggen. Zonder de vervoermaatschappij zouden er per uur 1,6 miljoen autokilometers meer gereden worden. In totaal zijn 1.690 roetfilters geïnstalleerd op dieselbussen, of drie kwart van het buspark.

.

Nu in het nieuws