Fresco Mechelaar komt op postzegel Vaticaan

Print

Fresco Mechelaar komt op postzegel Vaticaan

Mechelen - Zoals elk jaar presenteert het Vaticaan voor Pasen een eigen postzegel. Niks speciaals, ware het niet dat er op de zegel nu zowaar een schilderij prijkt van… een Mechelaar. Hendrick van den Broeck schilderde de Wederopstanding van Christus zo’n 500 jaar geleden.

Inspecteer op bron der bronnen Wikipedia het lijstje van bekende Mechelaars, en je vindt Hendrick van den Broeck (1530, Mechelen - 1597, Rome) niet terug. Een serieus hiaat, zo blijkt, want van den Broeck vertoefde in de 16de eeuw in de betere Italiaanse kunstenaarskringen. “Hij heeft toch één en ander betekend in de kunst”, zegt Mechels stadsgids en kunstkenner Rudi De Mets.

“Hendrick van den Broeck, in Italië beter bekend als Arrigo Fiammingo, Arrigo Paludano of Henricus Malinis, werkte onder meer samen met de De Medici. Niet van de minsten, toch?”

Naast Michelangelo

Op de postzegel die het Vaticaan nu uitbrengt, prijkt het fresco Wederopstanding van Christus. “Het is wellicht een beschadigd schilderij dat van den Broeck op vraag van het Vaticaan hersteld heeft”, gaat De Mets voort. “Het werkt hangt nu in de Sixtijnse kapel. Dat is die waar je de wereldvermaarde schilderijen van Michelangelo kan bezichtigen, ja. Echt in onaangenaam gezelschap vertoeft van den Broeck dus niet. In Italië is hij dankzij zijn werk zelfs een redelijk bekend man. Jammer genoeg bestaan een aantal van zijn schilderijen wellicht niet meer.”

Hij werkte niet alleen in Rome maar ook in Napels, Orvieto en Perugia. "In die laatste stad versierde hij de Sint-Francescokathedraal met de Aanbidding der wijzen en enkele loodramen. Ook in de bekende basiliek van Santa Maggiore in Rome hangt een werk van hem.” Hoewel door experts omschreven als erg talentvol, laat van den Broeck volgens de geschiedenisboeken uiteindelijk berooid en nooddruftig het leven.

Maar wie weet: misschien komt de schilder dankzij het Vaticaan dan toch nog in het lijstje van bekende Mechelaars. Voor de filatelisten nog dit: van de postzegel (frankeerwaarde: 0,75 euro) werden zo’n 600.000 exemplaren gedrukt. Bestellen kan bij Poste Vaticana.

MASI, SVH

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio