Fanatieke hengelaars houden zwerfvuilactie op kanaaloevers

Fanatieke hengelaars houden zwerfvuilactie op kanaaloevers

Fanatieke hengelaars houden zwerfvuilactie op kanaaloevers

Print
Geel - Vissers worden wel eens als schuldigen aangewezen voor de massa rommel die op de kanaaloevers rondslingert. Met een opruimactie willen ze dat imago afwerpen.

Ruim een ton zwerfvuil, dat was twee jaar geleden het resultaat van enkele uren rommel rapen door zestien visliefhebbers. Maar wie vandaag een tochtje langs het kanaal Herentals-Bocholt maakt, stelt vast dat het effect maar tijdelijk was. “Het is een straatje zonder einde”, zucht Stef Van Rosemont. “Maar iémand moet dat opruimen, anders gebeurt er niks. Niet alleen wij, maar ook onze kinderen moeten hier nog kunnen vissen.”

Voor de tweede keer stropen de Kempense karpervissers op 10 april de hemdsmouwen op en trekken langs het Kempisch Kanaal. “We zijn dit jaar met twee keer zoveel volk als vorige keer. Allemaal vissers. Er zijn zelfs enkele Nederlanders bij”, glimlacht initiatiefnemer Harry Peeters. “Dat geeft het voordeel dat we de opkuisacties nog grondiger kunnen aanpakken.”

Met de actie willen de vissers ook van het imago af dat ze hun afval na enkele uurtjes dobbers turen in de kant achterlaten. Al geven ze toe dat er collega’s zijn die het lang niet zo nauw nemen. Dat bewijst de achtergelaten vismat die we tijdens de fotosessie in het oeverriet aantreffen. De mat was blijkbaar stuk, dus werd ze gedumpt. De piepschuim dwarrelt tussen de planten en het water.

“Je vindt ook geregeld achtergelaten visdraad. Maar even goed verpakkingen van energieproducten of kapotte tubes van wielertoeristen. En op bepaalde dagen zie je hele zakken pmd-afval op het water voorbij drijven. Bij onze vorige actie haalden we een kapotte grasmaaier en stofzuiger uit de kant”, zegt Davy Stevens.

Zware karpers met naam

Omdat de vissers medewerking krijgen van de stad Geel beperkt hun werkterrein op 10 april zich tot dit grondgebied. “Het kanaal Herentals- Bocholt blijft tot ver over onze landsgrenzen een populaire hotspot voor karpervissers die graag een zwaarder exemplaar aan de haak slaan. Die kanjers zijn zo befaamd dat ze allemaal een eigen naam kregen. “Maar het zijn lepe duvels”, gromt Harry. “Zodra ze een lijn in het water zien, zijn ze weg.”

Hans Otten

Meer voetbalnieuws