Restauratie van kapel in Maria-ter-Heide is rond

Restauratie van kapel in Maria-ter-Heide is rond

Restauratie van kapel in Maria-ter-Heide is rond

Print
Brasschaat - Toen pastoor Frans Van Thillo in augustus 2008 met pensioen ging, liet hij weten geen geschenken te willen. “De restauratie van de kapel in de kerk zou een mooi afscheidscadeau zijn”, zo liet de minzame man weten. Nu is deze restauratie achter de rug.

“De gelden kwamen van giften van mensen uit de wijk, het leger heeft een zeer mooi bedrag geschonken en het Zakelijk Netwerk deed onder impuls van Lutgart Bredael ook een mooie duit in het zakje”, zo vertelt Luc Gowie van de Brasschaatse heemkundige kring Breesgata. Hij volgde de restauratie op de voet.

“De restauratie is uitgevoerd door Altritempi, een onderdeel van de Group Monument. Het is een werk van lange adem geweest, maar het resultaat mag er zijn. Centraal in de kapel staat het kruistafereel in het genre van Rubens. Toen bij de restauratie van dit schilderij het vernis 0 werd verwijderd, kwam de naam van de schilder tevoorschijn. Het is Jaco de Wit, in Nederland één van de belangrijkste schilders uit de 18de eeuw. Voor ons een leuke verrassing”, zo vervolgt Luc enthousiast.

De kapel werd in 1920 gebouwd, op maat van de lambrisering uit het kasteel de Lackbors in Deurne. De opdrachtgever was de familie della Faille, alom bekend in Maria-ter-Heide. Onder de kapel bevindt zich een grafkelder.

“Rondom, in de lambrisering, is er een kruisweg in gips. Eén onderdeel is verdwenen, maar we hebben een gelijkaardige kruisweg gevonden in Wallonië. Die staat nu model voor de restauratie”, aldus Luc . “Verder hebben we het oudste Mariabeeld van de parochie ook netjes laten opknappen.

Het staat nu in de kapel, net zoals een altaar dat uit onderdelen van andere altaren bestaat. Het plafond is in houtimitatie geschilderd. We zijn bijzonder blij met dit resultaat. Voor de inwoners van de wijk betekent dit heel wat. Velen zijn hier gedoopt”, aldus nog Luc Gowie.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio