Terugkeer Roemeense zusjes afgelast wegens 'schending privacy'

Terugkeer Roemeense zusjes afgelast wegens 'schending privacy'

Terugkeer Roemeense zusjes afgelast wegens 'schending privacy'

Print
De aanwezigheid van zes journalisten en drie camera's op het vliegtuig dat de drie Roemeense zusjes maandagvoormiddag naar Boekarest zou vliegen, zorgde voor de afgelasting van de repatriëring.

Het parket van Gent spreekt maandagnamiddag van een schending van de privacy. "De wet op het politieambt zegt dat de privacy van minderjarigen beschermd moet worden. Ze mogen niet blootgesteld worden aan publieke belangstelling", aldus woordvoerster Annemie Serlippens van het Gentse parket.

Jeugdbeschermingsrecht

"Bovendien vallen die kinderen nog steeds onder ons jeugdbeschermingsrecht." Ze wijst erop dat het maken van afbeeldingen van de minderjarigen strafbaar is. Serlippens voegt eraan toe "verontwaardigd" te zijn over de manier van werken en zegt dat de situatie vanuit een menselijk oogpunt "schrijnend" is.

Volgens het Gentse parket verliep de repatriëring tot op het vliegtuig vlot. "De kinderen zijn onder begeleiding van de lokale politie van Zottegem naar de luchthaven overgebracht. Daar werden ze door mensen van de Roemeense ambassade of het consulaat begeleid tot op het vliegtuig", aldus Serlippens. In tegenstelling tot de vorige keer waren hun paspoorten wel aanwezig.

Journalisten

"Door de aanwezigheid van drie camera's en zes journalisten in het toestel, nam het cabinepersoneel contact op met de luchthavenpolitie. Die besliste dat de privacy van de kinderen geschonden wordt en haalde hen van het vliegtuig."

Het feit dat er vanuit de ambassade of consulaat in het vliegtuig geen begeleiding zou zijn voor het jongste kind (4), is volgens het parket ondergeschikt aan de privacyschendingen.

Lees ook: Misbruikte Roemeense zusjes toch niet onderweg naar huis

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws