Sociaal conflict over bonussen bij Aleris in Duffel

Bij aluminiumbedrijf Aleris in Duffel is er onenigheid over de bonussen voor het personeel. De ruim 100 directie- en kaderleden krijgen per kwartaal een bonus die kan oplopen tot 45 procent van het maandloon, terwijl voor de rest van de 800 personeelsleden een bonus van 400 euro bruto per jaar werd voorgesteld, aldus de christelijke vakbond maandag in een persbericht.

hdelsaerdt

Het ACV spreekt van "discriminatie" en dreigt met acties. Morgen/dinsdag staat een ontmoeting met de directie op het programma. Aleris in Duffel voerde in 2009 een zware herstructurering door, maar maakte het voorbije jaar weer winst. Volgens het ACV werd in 2010 een winst van 32,2 miljoen euro geboekt en zou ook 2011 positief evolueren. Als bepaalde targets worden gehaald, krijgen de directie en kaders een bonus. "Voor de overige werknemers was er niets voorzien. Uit pure schaamte wil de directie nu een bruto premie geven van 400 euro", aldus het ACV, die dit bestempelt als ruim onvoldoende.

"Wie dacht dat de schande van de bonussen een exclusiviteit was van de banken vergist zich (...) Aleris zou zich beter spiegelen aan Audi Vorst, waar alle werknemers een bonus kregen van 4.000 euro."

De vakbond pleit ervoor om iedereen binnen het bedrijf eenzelfde bonus van 1.000 euro per jaar uit te keren. Dinsdag is een ontmoeting gepland met de directie. Als die niets oplevert dreigt de bond met acties. "Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het niet langer presteren van overuren, of het organiseren van personeelsvergaderingen die waarschijnlijk de productie zullen verstoren", aldus vakbondsman Luk De Bock.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio