Syrische president kondigt 'belangrijke beslissingen' aan

Syrische president kondigt 'belangrijke beslissingen' aan

Syrische president kondigt 'belangrijke beslissingen' aan

Print
De Syrische vicepresident heeft gezegd dat president Bashar al-Assad beslissingen zal aankondigen die "het Syrische volk" de volgende twee dagen zullen plezieren. Het Syrische volk hoopt dat met de toespraak van de president de spanningen zullen afnemen.

Maandag openden veiligheidstroepen het vuur op honderden demonstranten die tegen de noodwetten in de zuidelijke stad Deraa in opstand kwamen. De demonstranten waren op een groot plein bijeengekomen en scandeerden leuzen als "Wij willen waardigheid en vrijheid" en "Geen noodwetten."

Zondag besliste president Bashar al-Assad na bloedige protesten om de noodtoestand, die al 48 jaar van kracht was, op te heffen. De noodtoestand werd in december 1962 door een vorige regering ingesteld. Meteen na de machtsovername door de Baath-partij trad ze op 8 maart 1963 in voege en beknotte de publieke vrijheden in het land. Op basis van de noodtoestand konden de veiligheidsorganen willekeurig arrestaties verrichten.

Hervormingen

De beslissing van president al-Assad volgt op de achtergrond van dagenlange, bloedige onlusten in het land. Daarbij werden in heel het land tientallen mensen gedood door ordetroepen die schoten op manifestanten die politieke hervormingen en burgerrechten eisten. Zaterdag alleen al stierven in de havenstad Latakia twaalf mensen toen sluipschutters vanaf daken in de menigte schoten.

De onrust in Syrië begon in Deraa op 18 maart en sloeg naar verschillende andere steden over. Het is het grootste gevaar voor de regering van president Assad, die sinds de dood van zijn vader in 2000 aan de macht is.

Bekijk ook: Syrië heft noodtoestand op

.

Nu in het nieuws