Aanvraag spoedbescherming kasteeltje Bunneghemsloor

Print
Temse - Kunsthistoricus Bert Bauwelinck vraagt deze week spoedbescherming aan voor het kasteeltje Bunneghem- Sloor in de Kasteeldreef in Temse. “We moeten een mogelijke sloop voorkomen”, zegt hij. Het bijzonder gebouw deed mogelijk ooit dienst als jachtpaviljoen van de Zweedse koning.

“Het pand staat momenteel te koop en het omliggende park wordt verkaveld. Een mooi voorbeeld van de 19de eeuwse Egyptomanie dreigt binnenkort te verdwijnen”, alarmeert Bert Bauwelinck via het Erfgoedblad Land in Zicht van de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon.

Hij vindt het gebouw meer dan de moeite waard om te beschermen: “Het kasteeltje ziet eruit als een juweeltje en het herbergt een schitterend verhaal met Napoleon en diens fascinatie voor Egypte als rode draad.” Het is onduidelijk of Temse effectief een koninklijke bewoner kreeg.

“Het kasteeltje dateert uit het begin van de 19de eeuw. Het zou gebouwd zijn als jachtpaviljoen voor Jean-Baptiste Bernadotte, maarschalk van Napoleon Bonaparte en later koning van Zweden. Nader historisch onderzoek is nodig om te bekijken of Bernadotte in Temse verbleef. Deed het geen dienst als jachtpaviljoen, dan was het in elk geval een handige stop tussen Zweden en Parijs.”

Egyptische zaal

In 1861 werd het kasteeltje gekocht door August Sloor, stammend uit een invloedrijke Wase familie van renteniers. “Sloor was schilder en zijn atelier bevond zich in het koetshuis. Hij breidde het kasteeltje uit met een zogenaamde ‘Vlaamse salon’ én centraal achter de inkomhal de roemrijke Egyptische Kamer. De Egyptische taferelen in de tempelzaal werden aangebracht door de kasteelheer-schilder zélf, wat ze uniek maakt!”

Sinds het midden van de 20ste eeuw werd het kasteeltje van August Sloor bewoond door zijn kleindochter Adrienne, die getrouwd was met de in Temse erg geliefde huisdokter Jozef Bunneghem. In de volksmond werd het huis dan ook ‘kasteel Bunneghem’ genoemd.

“Na het overlijden van hun ouders beslisten de kinderen om het kasteeltje en het parkterrein van de hand te doen. Projectontwikkelaars en vastgoedkantoren verdringen elkaar om op deze unieke plaats bouwprojecten te ontwikkelen. Ik hoop dat verkopers, kopers en overheden met spoed rond de tafel gaan zitten om dit unieke erfgoed van de slopershamer te redden!”

Guy Van Vliet

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio